dc.contributor.author | Bråten, Mona | |
dc.contributor.author | Langkaas, Thea Nordermoen | |
dc.date.accessioned | 2016-06-29T13:26:41Z | |
dc.date.available | 2016-06-29T13:26:41Z | |
dc.date.issued | 2016 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11250/2394781 | |
dc.description | Bacheloroppgave sykepleie, 2016 | nb_NO |
dc.description.abstract | Bakgrunn: Underernæring er det største og vanligste problemet innenfor ernæringsproblemer hos eldre og kan føre til alvorlige konsekvenser for allmenntilstand og livskvalitet. Hjemmeboende eldre med kognitiv svikt er særlig utsatt for å utvikle underernæring.
Hensikt: Hensikten med denne oppgaven er å oppnå kunnskaper om hvordan sykepleiere kan forebygge underernæring hos hjemmeboende pasienter med en mild grad av demenslidelse.
Metode: Oppgaven er basert på en litteraturstudie, hvor relevant pensumlitteratur, nyere forskning og egne erfaringer sammen med Dorothea Orems sykepleierteori blir benyttet for å besvare problemstillingen.
Resultat: Etter hvert som mennesket blir eldre vil sjansen for å utvikle demens øke og det vil bli et større behov for tilrettelegging i hverdagen. Resultatet viser at pasientgrupper som er i særlig risiko for å bli underernærte er blant annet eldre og personer med demenslidelse. Forskning viser at dette blant annet kan skylles hukommelsessvikt hos pasienten, mangel på samarbeid, kunnskap og kompetanse hos helsepersonell.
Konklusjon: Sykepleiere står overfor mange utfordringer når det gjelder å forebygge underernæring. Det kan være vanskelig å skille mellom hva som er naturlige aldringsprosesser eller fare for underernæring hos eldre med mild grad av demenslidelse, noe sykepleieren må være bevisst på. For å forebygge underernæring må sykepleieren på et tidlig stadium kartlegge ernæringsstatus og bidra til et godt samarbeid med pårørende for tilrettelegging av måltider. | nb_NO |
dc.language.iso | nob | nb_NO |
dc.subject | sykepleie | nb_NO |
dc.subject | underernæring | nb_NO |
dc.subject | ernæringsproblem | nb_NO |
dc.subject | ernæring | nb_NO |
dc.subject | hjemmeboende | nb_NO |
dc.subject | eldre | nb_NO |
dc.subject | demens | nb_NO |
dc.subject.mesh | Nursing | |
dc.subject.mesh | Malnutrition | |
dc.subject.mesh | Nutritional Physiological Phenomena | |
dc.subject.mesh | Home Health Nursing | |
dc.subject.mesh | Aged | |
dc.title | Ernæring - mer enn bare mat og drikke | nb_NO |
dc.title.alternative | Nutrition - more than just food and drink | nb_NO |
dc.type | Bachelor thesis | nb_NO |
dc.subject.nsi | VDP::Medical disciplines: 700::Health sciences: 800::Nursing science: 808 | nb_NO |
dc.source.pagenumber | 48 | nb_NO |