Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorNordbotn, Lars
dc.date.accessioned2014-12-18T11:29:31Z
dc.date.available2014-12-18T11:29:31Z
dc.date.issued2014-12-18
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/227781
dc.description.abstractNorsk dagligvarehandel er under stadig press for å levere produkter av høyeste kvalitet til sine kunder. Det fører til at ferskvarer som ikke blir solgt innen relativ kort tid blir kastet, og blir behandlet videre som matavfall. I dette studiet er matavfall definert som bakervarer, frukt og grønnsaker. Norske melkeprodusenter har stadig økende kostnader til innkjøp og produksjon av fôr. En mulig løsning for å redusere fôrkostnadene til melkeprodusenter er å bruke matavfall fra dagligvarebutikker som tilleggsfôr. Bakervarer er laget av matkorn med høyeste kvalitet. Da er det uheldig om matkornet skal bli matavfall og ende opp som kompost. Da bør melkeprodusenter få muligheten til å bruke matavfallet som tilleggsfôr til sine melkekyr, og på den måten utnytte matavfallet på en bedre måte enn at det skal ende opp som kompost. Storfe er drøvtyggere, som innebærer at de har vom-mikrober som bryter ned fôret. Disse vom-mikrobene produserer flyktige fettsyrer med grunnlag i sammensetning av fôret. Flyktige fettsyrer produsert i vom er en av hovedenergikildene til melkekyr ved produksjon av melk. Flyktige fettsyrer har derfor effekt på sammensetning av melk. Formålet med dette studiet er å undersøke om bruk av matavfall som tilleggsfôr til NRF melkekyr hadde noe effekt på sammensetning av melk. Nærmere bestemt innhold av fett og protein. Det ble gjennomført et forsøk for å undersøke dette nærmere. Resultatet fra forsøket viste ingen signifikant forskjell i sammensetning av melk med eller uten bruk av matavfall som tilleggsfôr til NRF melkekyr. Med grunnlag i litteratur og forsøket tilknyttet dette studiet kan man konkludere med at bruk av matavfall som tilleggsfôr til NRF, ikke har noe effekt på sammensetning av melk. Matavfall er i motsetning til kraftfôr, i utgangspunktet et gratis fôrmiddel. Matavfall krever derimot mer manuelt arbeid enn kraftfôr. I forsøket tilknyttet dette studiet ble kostnaden til matavfallet høyere enn kostnaden til kraftfôr grunnet uegnet fôringsutstyr, selv om matavfall er gratis i innkjøp. Det er derfor viktig å ta utgangspunkt i sitt eget fôringsutstyr for å beregne den faktiske kostnaden med bruk av matavfall.nb_NO
dc.description.abstractNorwegian grocery stores are under constant pressure to deliver products of the highest quality to its customers. This means that fresh foods that are not sold within a relatively short time are thrown away, and treated further as food-waste. In this study, food-waste is defined as bakery-waste, fruit and vegetables. Norwegian dairy farmers have increasing costs of buying and production of feed. One possible solution to reduce feed costs for dairy farmers is to use food waste from grocery stores as feed supplement. Bakery-waste is made of grains with the highest quality. Then it is unfortunate that high quality grain become food-waste and end up as compost. Dairy farms should have the opportunity to use food-waste as feed supplement to their dairy cows, and thus utilize food-waste in a better way than to end up as compost. Cattle are ruminants, meaning that they have rumen-microbes that digest the feed. These rumen-microbes produce volatile fatty acids (VFA) on the basis of composition of the feed. VFA produced in rumen is one of the main energy sources of dairy cows and milk production. VFA therefore have an effect on the composition of milk. The purpose of this study is to investigate whether the use of food-waste as a feed supplement to NRF dairy cows had any effect on the composition of milk. More specifically the content of fat and protein in milk. It was done an experiment to investigate this. The results of the experiment showed no significant difference in the composition of milk, with or without the use of food-waste as feed supplement to NRF dairy cows. Based on the literature and results in this study one can conclude that use of food-waste as feed supplement to NRF dairy cows, has no effect on the composition of milk. Food-waste is opposite to concentrate, in basic a free feedstuffs. Food-waste on the other hand requires more manual labor than concentrate. It is therefore important to calculate the actual cost with the use of food-waste on the basis of the individual dairy farms feeding equipment. The experiment in this study showed that the actual cost of food-waste was higher than concentrate due to improper feeding equipment, even when food-waste is free to purchase.en
dc.language.isonobnb_NO
dc.titleEffekt på sammensetning av melk ved bruk av matavfall som tilleggsfôr til NRF melkekyr: et studie om bruk av bakervarer, frukt og grønnsaker som tilleggsfôr til melkekyrnb_NO
dc.title.alternativeEffect on milk composition when using food-waste as feed supplement for NRF dairy cowsnb_NO
dc.typeBachelor thesisnb_NO
dc.subject.nsiVDP::Mathematics and natural science: 400::Zoology and botany: 480nb_NO


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel