Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorDæhli, Malin Rasen
dc.date.accessioned2018-09-05T09:32:07Z
dc.date.available2018-09-05T09:32:07Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/2560884
dc.descriptionBacheloroppgave folkehelse, 2018nb_NO
dc.description.abstractFormål/hensikt: Denne oppgaven skal brukes for å belyse en mulig faktor til overvekt og fedme. Hvis det er sånn at ultra-prosessert mat påvirker appetitten vår, og vi kan bli avhengig av mat, så kan det være at dagens metoder for hjelpe mennesker med vektnedgang og livsstilsendring må endres. Det kan også gi en bredere forståelse av de folkehelseproblemene vi står overfor i dag. Problemstilling: “Hvordan henger appetitt og matavhengighet sammen med ultra-prosessert mat?” Teori: Ultra-prosessert mat, appetitt, avhengighet, og overvekt er temaer som er teoretisert. Metode: Denne oppgaven er en litteraturstudie, og det blir redegjort for hvordan den systematiske litteraturstudien er gjort. Resultat og diskusjon: I resultatkapittelet blir de 6 artiklene presentert, og de blir i diskusjonsdelen drøftet opp mot teorien. Konklusjon: På tross av uenighet om man faktisk kan være avhengig av mat, har studiene i denne oppgaven funnet at ultra-prosessert mat muligens har et avhengighetspotensial. Det ser ut til at salt, sukker og fett er de ingrediensene som kan være mest avhengighetsskapende, spesielt i kombinasjon. Det ser også ut til at det er individuelle forskjeller på hvordan maten vi spiser påvirker appetitten, og risikoen vi har for å utvikle avhengighet. Et kosthold preget av mye ultra-prosessert mat ser ut til å kunne føre til overvekt, og et utilstrekkelig næringsinntak. Derfor vil videre studier på hvilke ingredienser som kan ha et avhengighetspotensial, hvilke individuelle egenskaper som må til for å utvikle en avhengighet, og studier konsentrert på mennesker være interessant for et helhetlig svar på spørsmålet om appetitt, matavhengighet og ultra-prosessert mat.nb_NO
dc.description.abstractPurpose / intent: This thesis will be used to highlight a possible factor for overweight and obesity. If ultra- processed foods affect our appetite and we can get addicted to it, then today's methods for helping people with weight loss and lifestyle change may need to be changed. It can also provide a broader understanding of the public health problems we face today. Issues: "How does appetite and food addiction relate to ultra-processed foods?" Theory: Ultra-processed food, appetite, food addiction, and obesity are topics that are theorized. Method: This thesis is a literature study and it explains how the systematic literature study has been done. Result and discussion: In the results chapter, the 6 articles are presented, and they are discussed against the theory in the discussion section. Conclusion: Despite the disagreement regarding food addiction, the studies in this thesis have found that ultra processed foods can possibly have an addiction potential. It appears that salt, sugar and fat are the ingredients that can be most addictive, at least in combination. There also seem to be individual differences in how the food we eat affects the appetite and the risk we have to develop addiction. A diet characterized by a lot of ultra processed food seems to lead to overweight and insufficient food intake. Therefore, further studies on which ingredients may have an addiction potential, which individual qualities that are needed to develop an addiction, and human-focused studies would be interesting for a comprehensive answer to the question of appetite, addiction and ultra- processed food.nb_NO
dc.language.isonobnb_NO
dc.subjectovervektnb_NO
dc.subjectbearbeidet matnb_NO
dc.subjectavhengighetnb_NO
dc.titleUltra-prosessert mat, appetitt og matavhengighetnb_NO
dc.title.alternativeUltra-processed foods, appetite and food addictionnb_NO
dc.typeBachelor thesisnb_NO
dc.subject.nsiVDP::Medisinske Fag: 700::Helsefag: 800nb_NO
dc.source.pagenumber42nb_NO


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel