• norsk
    • English
  • English 
    • norsk
    • English
  • Login
View Item 
  •   Home
  • Studentoppgaver bachelor / Student papers BA
  • Bachelor i landbruksteknikk / Bachelor in agricultural techniques
  • View Item
  •   Home
  • Studentoppgaver bachelor / Student papers BA
  • Bachelor i landbruksteknikk / Bachelor in agricultural techniques
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Innvirkningen av høsteteknikk og lagringsforhold på gulrotsvinn grunnet soppsykdommer : en litteraturstudie

Raa, Knut
Bachelor thesis
Thumbnail
View/Open
Raa.pdf (343.6Kb)
URI
http://hdl.handle.net/11250/2623758
Date
2019
Metadata
Show full item record
Collections
  • Bachelor i landbruksteknikk / Bachelor in agricultural techniques [37]
Abstract
Denne bacheloroppgaven omhandler innvirkningen av høsteteknikk og lagringsforhold på gulrotsvinn grunnet soppsykdommer. Oppgavens hensikt er å bruke litteratur for å belyse faktorer som påvirker lagringsevnen til gulrot ved å se på hvordan man kan minimere gulrotsvinnet grunnet plantepatogene soppsykdommer. For å hindre gulrotsvinnet ved langtidslagring, må smittepresset i jorda reduseres og gulrotas plantevev være optimalt.

Tiltakene for reduksjon av smittepresset må passe biologien til soppsykdommen. Soppene overlever flere år i jorda som hvilesporer, men trenger vertsplanter for å overleve. Vekstskifte uten vertsplantematerial brukes for å redusere mengden spiredyktige sporer i jorda.

Tiltak for å hindre smitte på avlingen er en viktig del av lagringsevnen til rota. De fleste soppsykdommer trenger sår eller svekket vev for å smitte gulrota. Dermed vil en skånsom høsting uten skader føre til økt lagringsevne. Minimering av jord og planterester i kassene vil også redusere smittepresset på lager.

Ettersom svekking og nedbryting av plantevevet er uunngåelig, må man optimalisere og opprettholde plantevevets kvalitet gjennom alle ledd av produksjonen.
 
This bachelor thesis deals with the impact of harvesting techniques and storage conditions on carrot loss due to fungal diseases. The purpose of the assignment is to use literature to elucidate factors effecting the storability of carrot by looking at how to minimize carrot loss due to plant pathogenic fungal diseases. In order to prevent the carrot loss during long-term storage, the infection pressure in the soil must be reduced and the carrot's plant tissue must be optimal.

The measures for reducing the infection pressure must match the biology of the fungal disease. The fungi survive several years in the soil as a resting spore but need host plants to survive. Crop rotation without host plant material is used to reduce the amount of sprouting spores in the soil.

Measures to prevent infection in the crop are an important part of the storability of the root. Most fungal diseases need wounds or weakened tissue to infect carrots. Thus, gentle harvesting without damage will lead to increased storability. Minimizing soil and plant residues in the boxes will also reduce the infection pressure in storage.

As the weakening and degradation of the plant tissue is inevitable, one must optimize and maintain the quality of the plant tissue through all stages of production.
 

Contact Us | Send Feedback

Privacy policy
DSpace software copyright © 2002-2019  DuraSpace

Service from  Unit
 

 

Browse

ArchiveCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsDocument TypesJournalsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsDocument TypesJournals

My Account

Login

Statistics

View Usage Statistics

Contact Us | Send Feedback

Privacy policy
DSpace software copyright © 2002-2019  DuraSpace

Service from  Unit