Fruktdyrking og jordprøvar: eit tilfellestudie med plomme i Hardanger
Abstract
Norsk:
Fruktdyrking har vore eit aktuelt tema i Noreg sidan munkar busette seg rundt i landet kring 1100. Dei tok med seg kunnskap og plantemateriale ut til lærevillige naboar og slik starta fruktdyrkinga. Ein av stadane var i Hardanger, fruktdyrkinga her blei så spesiell at det fekk si eiga geografisk merking. Ein av artane munkane kom med var plommer (Prunus domestica). Plommer er ein varmekjær art og er ein steinfrukt. Plommer sett ulike krav til jord, vatn, lys og næring. Her spela og val av sort inn.
Problemstillinga mi går ut på å finne årsaka til kvifor eit plommefelt i Hardanger ikkje produsera frukt. Det blei tatt jordprøve av det aktuelle feltet samt sett på jordprøvar frå nærliggande, produserande eplefelt. Jordprøva frå plommefelt tyda på at næringa og pH var noko låg i forhald til ynskt verdi, då tal for dei fleste næringsstoff var litt under minsteverdi for næring i frukthage. Medan resultat frå eplefelt var i øvre sjiktet på dei fleste verdiar. Basert på dette så kjem plommefeltet til å produsera når næringsverdiane kjem opp i det same nivået som eplefeltet.
Det blei og diskutert andre årsaka, som mangel på bor, feil beskjering, jordtrøttleik og tilgong på vatn, både for mykje og for lite. Det er usikkert på kva av desse faktorane som er hovudårsaka til kvifor feltet slutta å produsere, moglegheita er stor for at det er fleire av desse faktorane. English:
The cultivation of fruit have been a current topic in Norway since munks settled in the 12th century. The munks brought with them knowledge and foreign plant materials, that they shared with neighbours, who were eager to learn. This is how the cultivation of fruit started in Norway. One of the places that the cultivation took place was in Hardanger, the cultivation became so important here that it got its own geographical branding. One of the plant species the munks brougth with them var plums (Prunus domestica). The species requires some warmth and is considered a stonefruit. Plums have specific requirements for soil, water, light and nutriens. Different varieties within the species could have some differences within these requirements.
The issue I’ve been researching is to find out why a plumfield in Hardanger haven’t produced fruit. There has been taken a soil sample in this particular field and I’ve looked at old soil samples from a nearby, producing apple field. The soil sample from the plum field revealed that the plant nutrients and the pH in the soil were somewhat low compared to the desired value, the values from the soil sample were slightly below the minimum values than one would want for an orchard. The result from the apple field revealed that the content of the plant nutrients was in the upper tier for most of the values. Based on this information could the plum field produce fruit again if the values were raised so they could compare to the apple field.
Other causes were also discussed, such as the lack of boron in the soil, wrongful pruning, soil fatigue and access to water, both too much and too little. It’s uncertain which of these factors that is the main reason for the lack of fruit production, the possibility is high that one, or more, of these factors caused the issue in the first place.
Description
Bacheloroppgave i agronomi. Høgskolen i Innlandet.