Dyrking av erter under norske dyrkingsforhold
Abstract
Norsk:
Norge har en relativt lav selvforsyningsgrad sammenlignet med andre land i Europa, hovedsakelig på grunn av begrensede dyrkingsarealer og en kort vekstsesong. Vi er avhengig av å importere råvarer til humant konsum og til produksjon av dyrefôr. Det er spesielt importen av proteinråvarer som har steget betydelig de siste årene. Selv om det produseres proteinvekster i Norge, er ikke dette nok til å dekke behovet. For å øke produksjonen kan proteinvekster inkluderes i et vekstskifte med korn, som potensielt ville kunne øke produksjonen med 11 %.
Det optimale klima for ertedyrking er en kjølig og fuktig vår, med en påfølgende tørr og varm sommer og høst. Erteplantene trenger god vanntilgang i den vegetative perioden og i blomstringsperioden. Plantene er spesielt følsomme for tørkestress i den sistnevnte perioden. Hovedutfordringen i ertedyrkingen er legde, og årsaken til legden kan enten være knyttet til værforhold eller til stor belastning på plantestengelen. Legde kan vanskeliggjøre innhøstingen, forårsake avlingstap og redusert kvalitet på ertene. Soppsykdommer, skadedyr og ugras er andre utfordringer tilknyttet ertedyrkingen.
Målet med denne bacheloroppgaven var å finne svar på hvilke sorter som egner seg best til norske dyrkingsforhold for å oppnå høy avling og unngå legde. Dataene baserer seg på to feltforsøk med erter i 2022 og 2023 i Innlandet. Resultatene viste at det var stor forskjell på avlingsnivået i de to vekstsesongene, i tillegg til stor variasjon mellom sortene. Det var dessuten stor forskjell i høyden og hvordan plantehøyden utviklet seg gjennom vekstsesongen. Resultatene viste også at det var en signifikant sammenheng mellom avlingsnivå og plantehøyde ved modning, men ingen sammenheng mellom avlingsnivå, blomstringstidspunkt og modningstidspunkt. Basert på analysene som ble gjennomført, er det ‘Egle DS’, ‘Helium’, ‘Expert’ og ‘Ingrid’ som kommer best ut med hensyn til avlingsnivå og evne til å beholde plantehøyden gjennom sesongen. English:
Norway has a low self-sufficiency rate compared to other European counties, primarily due to limited agricultural resources and a short growing season. In order to have enough commodities for human consumption and production of animal food, we depend on importation of these goods. As a result of the limited production of protein crops, the importation of protein has significantly increased over the recent years. To enhance this production, protein crops could be included in a crop rotation system with grains.
The optimal climate for pea cultivation is a cool and humid spring, followed by a dry and warm summer and autumn. Pea plants require a certain soil moisture during the vegetative period and the flowering period. The plants are particularly sensitive to drought stress during the latter period. The main challenge in pea cultivation is lodging, the cause of which can either be related to the weather or excessive strain on the plant stem. Lodging can complicate harvesting, decrease yields, and reduce the quality of the peas. Fungal diseases, pests, and weeds are other challenges associated with pea cultivation.
The aim of this thesis was to find out which pea varieties are best suited to Norwegian cultivation conditions, in order to achieve high yields and avoid lodging. The data are based on two field trials conducted in 2022 and 2023 in Innlandet county. The results showed a significant difference in yield between the two years, as well as a large difference between the pea varieties. There was also a significant difference in plant height and the development of the plant height throughout the season. Furthermore, the results showed a significant correlation between yield level and plant height, but no correlation between yield level, date of flowering, and date of maturity. Based on the analyses conducted in this study, ‘Egle DS’, ‘Helium’, ‘Expert’, and ‘Ingrid’ are the best varieties in terms of yield and ability to maintain plant height throughout the season.
Description
Bacheloroppgave i agronomi. Høgskolen i Innlandet.