Fecal bacterial composition in roe deer (Capreolus capreolus) in areas with- and without wild growing European yew (Taxus baccata), in south-eastern Norway.
Description
Full text not available
Abstract
Europeisk barlind er et bartre som har utviklet et potent kjemisk forsvar og det har blitt rapportert om flere tilfeller av barlind forgiftning i husdyr og frittlevende drøvtyggere. Selv om Barlind er ekstremt gifitg så viser flere studier at rådyr som holder til i området med viltvoksende barlind at de kan inkludere trearten i vinterdietten sin. De har mest sannsynlig utviklet resistanse ved hjelp av en fordøyelsesmekanisme som forhindrer dem fra å bli forgiftet. Det er flere teorier om hvordan rådyr takler taxinene i barlind, men det er lite informasjon om de innvendige prosessene og hva inntaket av barlind gjør med mikrobiomet i rådyrs tarmsystem. I dette studiet har vi sett på bakterier i rådyravføring fra fire områder med viltvoksende barlind og tre områder uten barlind. Målet med studiet er å utføre en pilotscreening av bakterier i avføring fra rådyr i områder med og uten barlind. Resultatene reflekterer i stor grad funnene i lignende studier som er utført på rådyr og andre hjortedyr, men de viser også forskjeller mellom prøver fra områder med og uten barlind på det taksonomiske nivået slekt. European yew (Taxus baccata) is a coniferous species that have developed a potent chemical defence and throughout history it has been reported on numerous cases of yew poisoning in livestock and free-ranging ruminants. Despite being extremely toxic studies show that roe deer (Capreolus capreolus) in areas where yew occurs can include it as a part of their winter diet. They have most likely developed resistance through a digestive mechanism that prevents them from being poisoned. There are several theories as to how roe deer cope with taxines in yew, but there is little information on the actual internal prosses and what ingesting yew does to the microbiome in the intestinal system. In this study we have looked at fecal bacteria in roe deer from, four areas with presence of wild growing yew and three control areas without. The aim of this study is to conduct a pilot screening of the bacterial composition in roe deer scat from areas with and without the presence of yew. The results largely reflect the findings in similar studies done on fecal bacterial composition in roe deer and other cervid species, but it also shows difference in genus abundance between samples from areas with and without yew.