dc.description.abstract | Bakgrunn for oppgaven - Det norske samfunnet har blitt svært mangfoldig. Forskning viser at psykiske lidelser er en av de største helse- og samfunnsutfordringene i Norge i dag (Folkehelseinstituttet, 2010). Forskning viser også at mennesker med minoritetsbakgrunn som bor i Norge, er mer utsatt for psykiske lidelser enn befolkningen generelt (Blom, 2011). Ut i fra lest teori, har dette gitt meg en forforståelse av at psykiske lidelser er tabu blant ikke-vestlige innvandrere og danner bakgrunnen for oppgaven (Rådet for psykisk helse, 2007; Wasim, 2003).
Oppgavens hensikt - I mange innvandrermiljøer blir psykiske problemer assosiert med galskap, og dette har derfor fått et tabustempel (Rådet for psykisk helse, 2007; Wasim, 2003). Jeg er derfor interessert i å undersøke hvordan ikke-vestlige innvandrere ser på det å ha psykisk lidelse, der hensikten med studien er å undersøke hvor fremtredende åpenhet/lukkethet rundt psykiske lidelser er blant ikke-vestlige innvandrere, og hvordan vi kan bidra for å normalisere/alminneliggjøre disse lidelsene.
Metode - Oppgaven benytter et kvalitativt og eksplorativt forskningsdesign, og baserer seg på det kvalitative forskningsintervjuet. Forskningsintervjuene baserer seg på en semistrukturert intervjuguide, og individuelle intervjuer av fire informanter med ikke-vestlig innvandrerbakgrunn. Rekrutteringen av prosjektets informanter fant sted gjennom ulike interesseorganisasjoner som har kulturspesifikk kunnskap om tema. Datamaterialet ble analysert ved hjelp av kvalitativ innholdsanalyse.
Resultater - Prosjektet viser et lavt kunnskapsnivå om psykiske lidelser blant ikke-vestlige innvandrere. Dessverre blir personer med psykiske lidelser stigmatisert på ulike måter. Det som er felles for alle informantene er at alle mener at stigmatisering og diskriminering av personer med psykiske lidelser er et alvorlig problem, og at det må arbeides med konkrete tiltak som hindrer stigmatisering. | no_NO |