Kan barneverntjenesten tilby fattige familier en betydningsfull hjelp mot barnefattigdommen? : basert på en undersøkelse med tittelen: "Det nye barnevernet"
Abstract
Denne oppgaven handler om fattigdom. Mest av alt barnefattigdom og hvordan dette defineres, omtales og diskuteres i samfunnet. Den handler om hvordan vi kan forstå fattigdom, sett fra ulike perspektiver, men den handler først og fremst om tiltak og om drøftinger rundt spørsmålet om barneverntjenesten kan tilby fattige familier en betydningsfull hjelp mot barnefattigdommen. Utgangspunktet er fattige familier som er brukere av barneverntjenesten.
Oppgaven bygger på en undersøkelse som heter ”Det Nye Barnevernet”, med undertittelen ”Barnevernet på ny kurs?” Jeg har tatt utgangspunkt i sluttrapport fase 1, NF-rapport nr.8/2009. Informantene i undersøkelsen er foreldre. 723 familier deltok i undersøkelsen, og undersøkelsen er den største av sitt slag som har funnet sted i Norge.
Fordi det er mange måter å definere fattigdom på, har jeg startet oppgaven med å si noe om fattigdom. Jeg har sitert noen måter å definere fattigdom på, og jeg har vist til vilkårene som skal til for å defineres som fattig etter ”fattigdomsgrensa”. Jeg har valgt å ta med noe av det politikerne har sagt om fattigdom, fordi dette sier noe om hvilken retning det er ønsket at landet vårt skal ta i forhold til fattigdomsproblematikken. Jeg har også redegjort kort for begrepene relativ og absolutt fattigdom, som er to begreper som ofte er brukt i diskusjoner rundt fattigdom. Jeg skrevet et eget avsnitt om barnefattigdom. Det er i hovedsak barna som er brukere av barneverntjenestens tiltak, det er de som er årsaken til at tiltak iverksettes – enten det er på grunn av barnas problemer/utfordringer, eller foreldrenes. Jeg har derfor skrevet et eget avsnitt om barnefattigdom, hvor jeg har tatt med noe om hva barn selv kan oppleve som fattige. Jeg har tatt med litt om hvordan det er å være offer for fattigdommen, også har jeg skrevet kort om mulige årsaker til barnefattigdom.
Videre i oppgaven har jeg redegjort for perspektivene individualisme og materialisme, subjektivitet og objektivitet. Jeg har valgt ut disse perspektivene fordi jeg ønsker å belyse hvordan samfunn vi har i dag gjennom å se på ulike perspektiver på samfunnsforståelse, og hvordan dette påvirker måten vi lever på og har det. Det er flere måter å se dette på, men jeg har valgt ut noen som jeg mener belyser dette på en god måte, og på litt ulike måter når det gjelder fattigdomsproblematikken. Individualisme og materialisme er to måter å se verden på i dag. Subjektivitet og objektivitet kan si noe om hvordan den enkelte opplever og definerer fattigdommen, og gjennom å se på fattigdom med ulike perspektiver vil forståelsen vår for fattigdom øke.
Når det gjelder selve undersøkelsen som jeg tar utgangspunkt i gjennom hele oppgaven, så har jeg også skrevet et kapittel om vitenskapsteoretiske og forskningsmetodiske retninger som undersøkelsen kan sees i lys av. Herunder har jeg valgt å redegjøre for positivismen, hermeneutikken, fenomenologi og kritisk teori. Det er alle kjente teorier, som jeg har valgt å bruke for å se undersøkelsen i lys av.
Tidligere forskning er forsøkt belyst videre i oppgaven, samt noe om statistikk og fattigdommen i andre land. Jeg redegjør for innholdet i undersøkelsen jeg har skrevet ut ifra, gjennomføringen av denne og metodebruken. Jeg reflekterer også over mulige problemstillinger underveis i gjennomføringen av undersøkelsen.
Jeg går så over til analyse og tolkning av svarene fra undersøkelsen og jeg viser til en rekke tabeller, noen omgjort til diagrammer, for så å analysere disse og knytte de opp til problemstillingen.
Mot slutten skriver jeg om hva den betydningsfulle hjelpen mot barnefattigdommen består i. Jeg går inn på mulige tiltak som skal til, og konkluderer og oppsummerer med det som til slutt har blitt svaret på om barneverntjenesten kan tilby fattige familier en betydningsfull hjelp mot barnefattigdommen.