”Hva mener elever ved yrkesfaglige program i den videregående skolen har betydning for at de skal fullføre utdanningen”
Abstract
Denne studiens hovedmål er å finne ut hvordan elevene i videregående skole ser på de tiltakene som videregående skole iverksetter for å forebygge fravær og utdanningsavbrudd. Det er forsket mye på hvorfor elever slutter på skolen uten å fullføre utdanningen, og det er i følge Markussen uten tvil fastslått at det er altfor mange som har for stort fravær og alt for mange som ikke gjennomfører videregående utdanning på normert tid. (Markussen, et.al, 2008; SSB, 2007) Det at mange velger å ikke fullføre videregående utdanning er blitt et samfunnsproblem som har fått stor politisk oppmerksomhet. Noe som igjen har økt den forebyggende innsatsen både på sentralt plan, men også på den enkelte videregående skole.
Det er et mål for dette studiet å sette fokus på de elevene som velger å møte på skolen og fullføre utdanningen sin og finne ut hva de mener om de tiltakene og den innsatsen som settes inn for å hindre fravær og utdanningsavbrudd. For det første er dette elever som er mer tilgjengelige for kommentar siden de er på plass i skolen til daglig, i tillegg til at dette er elever som har et mer positivt syn på skolen og forhåpentligvis også er i stand til å reflektere rundt dette tema med utgangspunkt i flere vinklinger. Elevenes perspektiv kan være et verdifullt bidrag til å få mer kunnskap om hvordan man skal arbeide for at flest mulig unge skal føle at de lykkes og trives i skolen og ta videregående utdanning.
Elevene ser ut til å trives godt i skolen, og elevene sier ikke uventet at motivasjonen øker når de har satt seg et mål for utdanningen. I tillegg har jeg sett på lærernes, medelevenes, skolens og foreldres rolle med tanke på å fullføre utdanningen, og ser at motivasjonen og viljen til å fullføre utdanningen har sammenheng med det å ha gode relasjoner og bli sett av disse aktørene.
Den enkelte lærers kompetanse som leder av klassen og som kontaktlærer med evne til å skape relasjoner mellom elevene og mellom seg og den enkelte elev blir også framhevet som viktig.