Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorFredrikson, Kari Skaug
dc.date.accessioned2015-12-21T09:43:06Z
dc.date.available2015-12-21T09:43:06Z
dc.date.issued2015
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/2368624
dc.description.abstractNorsk sammendrag: Denne oppgaven omhandler psykisk helse, mageproblemer og uønskede reaksjoner på mat. Hensikten med studien var å se på potensielle områder som kan utløse eller forverre psykiske lidelser. Psykiske lidelser er i denne oppgaven begrenset til å omhandle diagnosen depresjon, og det er foretatt en case-kontroll studie som sammenligner en gruppe deprimerte med en gruppe psykisk friske. Studien ble utført ved spørreskjema og resultater presentert i statistikk. Det var 26 respondenter (n=26) i den deprimerte gruppen og 55 respondenter (n=55) i den psykisk friske gruppen. Utvalget bestod av personer i alderen 18-30 år, som enten var diagnostisert med en depresjon eller var psykisk friske. Sammenligninger mellom de to gruppene er gjort for å se om det er flere tilfeller av mageproblemer i den deprimerte gruppen, og om det er flere uønskede reaksjoner på mat, i så fall på hvilke matvarer. Det finnes i dag flere ulike teorier om hva som kan være årsaken til depresjon, og flere studier har sett på sammenheng mellom mage- og tarmplager og kosthold i forbindelse med depresjon. I denne studien ble det vist en antydning til at hyppigheten i mage- og tarmproblemer kan være mer utbredt i den deprimerte gruppen. Resultatet var ikke statistisk signifikant. Det ble derimot vist en statistisk signifikant forskjell på uønskede reaksjoner på mat. Melkeprodukter, frukt og grønnsaker viste å gi betydelig flere tilfeller av uønskede reaksjoner i den deprimerte gruppen. Det ble også vist en forskjell på gluten, egg og nøtter, selv om det ikke var statistisk signifikant. Konklusjonen fra denne studien er at det kan være en sammenheng mellom uønskede reaksjoner på mat og depresjon. Studien er såpass liten at det ikke er grunnlag for en endelig konklusjon, men det kan være en indikasjon på noe som burde undersøkes nærmere i en fremtidig større studie.nb_NO
dc.description.abstractEnglish abstract: The current thesis deals with mental health, stomach problems and adverse reactions to food. The purpose of the study is to examine potential areas that may trigger or exacerbate mental illness. The term “mental illness” is in this thesis limited to the diagnosis of depression. The thesis is a case-control study comparing a group of depressed with a group of mentally healthy. The study was conducted by questionnaire and the findings are statistically presented. There were 26 respondents (n = 26) in the depressed group and 55 respondents (n = 55) in the mentally healthy group. The selection consisted of individuals aged 18-30 years, who are either diagnosed with depression or consider themselves mentally healthy. Comparisons between the two groups are made to see whether there are increased numbers of stomach problems in the depressed group, as well as whether there is an increase in the number of reported cases of adverse reactions to food. If increased numbers are found, what type(s) of food causes the reaction? There are many theories as to the causes of depression, as well as surveys of the association between depression, diet and abdominal/intestinal ailments. The current study indicates that the frequency of gastrointestinal problems may be more prevalent in the depressed group. However, these particular findings were not statistically significant. On the other hand, there was a statistically significant difference in adverse reactions to foods. Dairy products, fruits and vegetables showed to provide substantial additional cases of adverse reactions in the depressed group. The material also shows a difference in reaction in the two groups in relation to gluten, eggs and nuts, although these findings were not statistically significant. The conclusion drawn from this study is that there may be a correlation between adverse reactions to food and depression, though it should be noted that the present study is too small and limited in scope to offer any final conclusion. However, its findings may indicate differences in adverse food reactions that should be examined further.
dc.language.isonobnb_NO
dc.subjectfolkehelsenb_NO
dc.subjectpsykisk helsenb_NO
dc.subjectkostholdnb_NO
dc.subjectallergiernb_NO
dc.subjectdepresjonnb_NO
dc.subjectmatintoleransenb_NO
dc.subjectmage- og tarmnb_NO
dc.subject.meshPublic Health
dc.subject.meshCommunity Medicine
dc.subject.meshDepression
dc.subject.meshDiet, Food, and Nutrition
dc.subject.meshNutrition Disorders
dc.subject.meshHypersensitivity
dc.titlePsykisk helse og mat : Er det en sammenheng mellom depresjon og uønskede reaksjoner på mat?nb_NO
dc.typeMaster thesisnb_NO
dc.subject.nsiVDP::Medical disciplines: 700::Health sciences: 800::Community medicine, Social medicine: 801nb_NO
dc.source.pagenumber56nb_NO


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel