«Hva er digital mobbing blant barn og unge, og hva er årsakene til dette?»
Abstract
De senere års nye digitale medier gjør at barn og unge befinner seg på flere ulike arenaer, samtidig som de til enhver tid må forstå ulike koder som gjelder for disse (Østerud & Arnseth, 2008). Den moderne teknologien har fått en så stor plass i vår hverdag at et samfunnsproblem som mobbing også har blitt digitalisert (Roland, 2007).
Denne oppgaven har hatt som mål å belyse hva digital mobbing blant barn og unge er, og hva som er årsakene til dette. Dessuten har jeg forsøkt å besvare noen forskningsspørsmål som går ut på hva som er konsekvenser av digital mobbing, og hvordan det arbeides forebyggende mot dette. Det har også blitt sett på de voksnes rolle i arbeidet mot digital mobbing.
Utgangspunktet for denne studien er litteratursøk av ulike forskningsartikler og faglitteratur. Blant viktige bidrag finner man bøkene «Digital mobbing» av Elisabeth Staksrud, og «Mobbing på digitale arenaer» av Øystein Samnøen. Flere studier har blitt benyttet for å besvare oppgavens problemstilling, blant disse har medietilsynet sin undersøkelse «Barn og medier» fra 2014 vært sentral.
For å besvare oppgavens problemstilling ble det benyttet litteraturstudie. Studiene og teoriskapet har blitt drøftet opp mot prosjektets forskningsspørsmål.
Resultatene av litteraturstudiet viser at digital mobbing er en aktuell problemstilling i livene til mange norske barn i dag. Årsakene til dette kan være manglende digital folkeskikk, og liten interesse fra mange foreldre om barnas nettliv. Konsekvensene for det enkelte offer kan være store, som faren for å utvikle psykiske problemer, og ønsket om å bytte skole. Videre viser prosjektet at det er iverksatt en del forebyggende tiltak mot digital mobbing som «Bruk hue» og «Du bestemmer». Når det gjelder de voksnes rolle er flere av de kildene jeg har brukt i oppgaven enige i at løsningen på utfordringen ikke ligger i å fjerne tilgangen til nettet, da det digitale er en sentral del av den moderne barndommen. På bakgrunn av dette mener jeg at de voksne bør i større grad forstå betydningen av det digitale for barnas liv, og legge opp til god kommunikasjon om nettvett med sine barn.
Litteraturstudien peker på behovet for videre forskning på hva barna selv definerer som digital mobbing, og hva de tror er årsakene til fenomenet. Jeg mener at dette kan hjelpe de voksne med å få en større innsikt og en utvidet forståelse av fenomenet. Resultater fra de internasjonale studiene jeg har brukt i oppgaven peker på sammenhengen mellom opplevd digital mobbing, psykiske problemer og selvmordstanker. Med bakgrunn i dette mener jeg at det bør utføres mer norsk forskning på konsekvenser av digital mobbing blant barn og unge, for å finne ut om denne sammenhengen er like gjeldende i Norge.