• norsk
    • English
  • English 
    • norsk
    • English
  • Login
View Item 
  •   Home
  • Studentoppgaver bachelor / Student papers BA
  • Bachelor i agronomi / Bachelor in agronomy
  • View Item
  •   Home
  • Studentoppgaver bachelor / Student papers BA
  • Bachelor i agronomi / Bachelor in agronomy
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Driftsledelse i melkeproduksjon med fokus på Lean

Duenger, Anne
Bachelor thesis
Thumbnail
View/Open
duenger.pdf (804.0Kb)
URI
http://hdl.handle.net/11250/2447189
Date
2017
Metadata
Show full item record
Collections
  • Bachelor i agronomi / Bachelor in agronomy [28]
Abstract
Norsk landbruk har helt siden andre verdenskrig vært igjennom en omfattende strukturendring.

Som følge av disse endringene har sysselsetting og antall gårdsbruk blitt kraftig redusert.

Effektivisering har blitt en faktor som preger landbruket, og det har vært nødvendig å sette

større fokus på driftsledelse for å skape gode rutiner og arbeidsvaner. Kvalitetssystemer og

andre verktøy brukes som hjelpemidler for å opprettholde kontroll og styring i virksomheten.

Lean er et forholdsvis nytt system innenfor landbruket, som setter fokus på å gjøre «mindre

av alt». Samarbeid, involvering og tilstedeværelse er faktorer som knyttes tett opp mot bonden,

og Lean har de senere årene satt søkelys på driftsledelse i landbruket.

Målet med dette studiet var å finne mulige forklaringer til at mjølkebønder eventuelt lykkes

med Lean. Finnes det forklaringer på hvorfor noen lykkes, mens andre ikke gjør det? Er det

sånn at noen bønder har bedre forutsetninger for å klare det enn andre?

Det ble gjennomført en kvalitativ og kvantitativ spørreundersøkelse, der ti bønder som hadde

kjøpt rådgivning på Lean fra Tine, deltok. Bøndene ble stilt ulike spørsmål om personalia som

alder, erfaring, utdanning og sivilstatus, samt spørsmål om medarbeidere, rådgivertjenesten,

motivasjon og målsettinger.

Resultatene viste at bøndene som lyktes med Lean i stor grad hadde involvering av familie

eller medarbeidere på ukentlig eller daglig basis, samtidig som de hadde flere ansatte enn de

som lyktes i noe grad. Samtlige bønder som lyktes i stor grad hadde en høyere utdanning fra

høgskole eller universitet.

Rådgivertjenesten hadde bidratt i ulik grad til implementering og utvikling hos den enkelte

gårdbrukeren, og det var ingen sammenheng mellom graden av hjelp fra rådgivertjenesten og

i hvilken grad de lyktes med Lean. De fleste oppga at Lean hadde påvirket måten de jobbet på

og at det hadde gitt dem mer motivasjon.

Studiet belyser flere egenskaper hos mjølkebønder som har lyktes med Lean i noe eller stor

grad. Det er tydelige likhetstrekk hos de som har lyktes med Lean i stor grad, selv om det er

vanskelig å vite om det er konkrete forklaringer, ettersom utvalget ikke bestod av en

kontrollgruppe med bønder som lyktes i liten eller ingen grad.
 
Norwegian agriculture has since second world war underwent an extensive structural change.

As a result of these changes, employment and the number of farms has been greatly reduced.

Efficiency has become a factor that affects agriculture, and it has been necessary to put focus

on operating management to create good routines and work habits. Quality systems and other

tools is used as aids to maintain control and management of the business. Lean is a relatively

new system, which focuses on making "less of everything." Cooperation, involvement and

presence are factors associated with the farmer, and Lean has in recent years drawn attention

to the operation management in agriculture.

The aim of this study was to find possible explanations why dairy farmers possibly succeed

with Lean. Are there any explanations why some succeed while others do not? Is it true that

some have better assumption to make it in agriculture than others?

It was carried out a qualitative and quantitative survey where ten farmers, who had purchased

consulting in Lean from Tine, participated. The farmers were asked various questions about

personal details such as age, experience, education and marital status, as well as questions

about employees, consultant service, motivation and objectives.

The results showed that farmers who succeeded in Lean had a greater involvement of family

members or co-workers on a weekly or daily basis. They also had more employees than those

farmers who succeeded to some extent. All farmers who had a higher success rate had also a

higher education, from either a college or a university.

The counselor service had contributed in varying degrees to the implementation and

development of the selected farmers, and there was no correlation between the counselor

service and the extent to which they succeeded. The most of the farmers stated that Lean had

affected their way of working and it had given them more motivation.

The study sheds light on several properties of dairy farmers who are successful with Lean in

slightly or greatly degree. There are clear similarities among those who had a higher success

rate with Lean, although it is difficult to know whether or not these are specific explanations,

since the selection of farmers did not have a control group.
 

Contact Us | Send Feedback

Privacy policy
DSpace software copyright © 2002-2019  DuraSpace

Service from  Unit
 

 

Browse

ArchiveCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsDocument TypesJournalsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsDocument TypesJournals

My Account

Login

Statistics

View Usage Statistics

Contact Us | Send Feedback

Privacy policy
DSpace software copyright © 2002-2019  DuraSpace

Service from  Unit