Lærerens kompetanse i arbeid med skolens psykososiale miljø. : En studie av hvordan lærere kombinerer sin egen livshistorie med arbeidet med det psykososiale miljøet i skolen.
Abstract
Dette prosjektet retter søkelyset mot lærerens refleksjoner rundt arbeid med skolens psykososiale miljø. Noen lærere lykkes godt i dette arbeidet, mens andre lærere opplever det som utfordrende å jobbe med skolemiljø. Denne tematikken har interessert meg helt siden jeg kom ut i jobb etter endt lærerutdanning. Gjennom arbeid med PALS-modellen ved min tidligere arbeidsplass har jeg selv deltatt i opplæring og veiledning av kollegaer på mange sentrale områder som omhandler skolemiljø. Det var derfor et naturlig valg å skrive en masteroppgave hvor jeg får benyttet noe av det jeg har jobbet mye med gjennom mine første år som lærer. Samtidig så handler en masteroppgave også om å utvide sin egen forståelse og kompetanse. Jeg er selvfølgelig farget av min egen yrkeserfaring nettopp fordi jeg har hatt så mye med PALS-modellen å gjøre. Hensikten med denne oppgaven er derfor å studere hvordan lærere uten praktisk erfaring med tunge skolemiljømodeller jobber med ulike sider av skolemiljøet.
En antakelse jeg gjør i denne oppgaven er at læreren benytter mye av sin egen livserfaring som grunnlag for arbeidet med skolens psykososiale miljø. Teorigrunnlaget hentes derfor blant annet fra en britisk forsker; Ivor Goodson. Han hevder at det er tydelig sammenheng mellom lærerens livshistorie og hans eller hennes praksis på mange områder (Goodson & Numan, 2003). Oppgaven støtter seg også til NOVA-rapport 14/15 «Skolers arbeid med elevenes psykososiale miljø» (Eriksen & Lyng, 2015). Denne rapporten peker på flere avgjørende faktorer og konkret praksis for å lykkes i dette arbeidet. Mitt prosjekt har derfor som hensikt å øke bevisstheten rundt sammenheng mellom livshistorie, utdanning, jobberfaring og arbeid med psykososialt miljø, men også å være et supplerende arbeid mot Ivor Goodsons eksisterende forskning. Det forskningsmessige bidraget til dette masterprosjektet befinner seg i skjæringspunktet mellom NOVA-rapporten beskrevet under punkt 3.2 og Ivor Goodsons «livshistorieperspektiv» som blir beskrevet videre under punkt 3.4.1.
Oppgaven er basert på kvalitativ metode og delvis strukturert intervju.