«Om vi skulle starte et forsøks- og utviklings- arbeid på området barnehagevirksomhet og førskolelærerutdanning, hvilke tema ville det være viktig å arbeide med?» Om framveksten av fou ved førskolelærerutdanninga på Hamar 1971–2017.
Original version
Alstad, G. T. & Sand, S. (2017). «Om vi skulle starte et forsøks- og utviklings- arbeid på området barnehagevirksomhet og førskolelærerutdanning, hvilke tema ville det være viktig å arbeide med?» Om framveksten av fou ved førskolelærerutdanninga på Hamar 1971–2017. I M. Løtveit (Red.), Tidssignaler: Lærerutdanningsfag i utvikling: Utdanning av lærere på Hamar - 150 år (s. 277-303). Vallset: Oplandske Bokforlag.Abstract
Etter etableringa av førskolelærerutdanninga1 på Hamar i 1971 har utdanninga endret seg mye, både gjennom lokale forhold og ut fra nasjonale krav til endringer. Et kjennetegn ved profesjonsutdanninger er integrering av kunnskapselementer fra praksis, teori og forskning. Barnehage- og grunnskolelærerutdanningene startet i utgangspunktet som ei yrkesrettet, 2-årig utdanning. I takt med at både høgskoler og universitet er pålagt å tilby høyere utdanning som er basert på «det fremste innen forskning, faglig og kunstnerisk utviklingsarbeid og erfaringskunnskap» (Universitets- og høyskoleloven, 2005, § 1–3), har førskolelærerutdanninga nasjonalt hatt økende oppmerksomhet mot forsknings- og utviklingsarbeid (fou)2 og ei forskningsbasert utdanning. Problemstillingen som ligger til grunn for denne artikkelen, er hva som kjennetegner framveksten av det profesjonsrelaterte forsknings- og utviklingsarbeidet på førskolelærerutdanninga på Hamar i perioden 1971–2017. Vi gir ei kronologisk framstilling av tematiske hovedlinjer og drøfter fou-aktivitetene i lys av kravene om å forskningsbasere utdanninga. Avslutningsvis peker vi på noen utfordringer for barnehagelærerutdanninga på Hamar som ei forskningsbasert utdanning.