En kvalitativ undersøkelse om barn i lavinntektsfamilier og samarbeidet mellom NAV og barneverntjenesten
Master thesis
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/11250/2723506Utgivelsesdato
2020Metadata
Vis full innførselSamlinger
Sammendrag
Formålet med denne undersøkelsen er å studere utfordringer og livsbetingelser for barn i lavinntektsfamilier og hvilke konsekvenser dette har for barns utvikling. Videre ønsker jeg å se om det kan være av betydning for barn at NAV og barneverntjenesten samarbeider når oppveksten er preget av begrenset økonomi, og hva dette innebærer for tjenestene.
Undersøkelsen belyser i hvilken grad materielle og sosiale vansker står i vekselvirkning til hverandre, og hvordan det ene påvirker det andre. Hensikten med undersøkelsen er å bevisstgjøre sammenhengen mellom begrenset økonomi og sosiale betingelser, og synliggjøre årsaker til at barn i lavinntektsfamilier er mer utsatt enn andre barn for å utvikle risikoatferd og for å bli utsatt for omsorgssvikt i hjemmet.
For innsamling av data er det benyttet kvalitativ metode og åpne, individuelle intervjuer. Det er intervjuet tre ansatte ved NAV og tre ansatte ved barneverntjenesten i en forholdsvis liten kommune. Det har vært et bevisst valg å ikke intervjue barn eller deres familier da lavinntekt og barnefattigdom er et sensitivt og tabulagt tema.
Resultater av undersøkelsen viser at det er store likheter i tjenestenes beskrivelser av de utfordringene barn i lavinntektsfamilier har, og deres livsbetingelser beskrives som omfattende og sammensatte. Informantene er enige om at barns levekår omfattes av både Lov om sosiale tjenester og Lov om barneverntjenester.
Undersøkelsen konkluderer med at det er helt nødvendig at NAV og barneverntjenesten samarbeider for å sikre barn i lavinntektsfamilier tilstrekkelige materielle, så vel som sosiale levekår. Empirien i undersøkelsen viser at det vil få negative konsekvenser for barns utvikling om barn og familiene deres ikke får oppfølging på tvers av instansene.