Menneskers opplevelse av samhandling i natur og friluftsliv: en casestudie av en topptur med medlemmer i Den Norske Turistforening
Abstract
Bakgrunn og hensikt med studien: Psykiske plager og lidelser er en folkehelseutfordring i Norge, og medikamentell behandling står sentralt. Det er derimot ikke tilstrekkelig å tilby et medikament dersom viktige deler av helseproblemene er forårsaket av en persons sosiale miljø. Natur og friluftsliv har vist seg å ha et stort potensial i det helsefremmende arbeidet, men hvordan det oppleves å være sammen i natur og friluftsliv har fått lite oppmerksomhet i forskningen som foreligger. Dette er viktig kunnskap i forbindelse med tilrettelegging av folkehelsetiltak rettet mot helsefremmende og forebyggende arbeid. Hensikten med denne studien har derfor vært å bidra med kunnskap om opplevelsen av samhandling i natur og friluftsliv, som kan anvendes i tilrettelegging av folkehelsetiltak rettet mot psykisk helse.
Metode: En kvalitativ casestudie av en topptur med medlemmer i Den Norske Turistforening. Studien har inkludert (i) observasjoner fra toppturen, (ii) to semistrukturerte gruppeintervjuer og (iii) to semistrukturerte én-til-én intervjuer, og samtlige intervjuer har blitt tematisk analysert. Datamaterialet har blitt induktivt analysert og drøftet i lys av eksisterende forskning og sosiologisk teori.
Resultater og konklusjon: Funn fra både observasjoner og intervju viser at samhandling i natur og friluftsliv oppleves som en prosess. I denne prosessen konstruerte deltakerne sitt eget sosiale fellesskap, og flere aspekter som er viktige i relasjon til positiv psykisk helse utviklet seg. Dette inkluderte følelser som: tillit, tilhørighet, trygghet, sosial støtte og fellesskap. Turen var i tillegg en kilde til refleksjon og prosessering av tanker og følelser. Dette er faktorer som kan dempe den skadelige påvirkningen av stress og forebygge sosial ensomhet. Som det fremgår av funnene kan turer i lignende rammer være en egnet arena for helsefremming og forebyggende arbeid, og kunnskapen tilegnet i denne studien kan være nyttig ved tilrettelegging for dette. At natur og friluftsliv oppfattes som typisk norsk kan derimot ha implikasjoner for beslutningstakere, og det vil være feil å anta at alle vil oppleve samhandling på samme måte, selv om rammene rundt turen er tilnærmet like.