Fra mål til realitet. En kvalitativ studie av NAV og barneverntjensten sine erfaringer fra samarbeid om lavinntektsfamilier.
Abstract
Denne masteroppgaven omhandler lavinntektsfamilier og hvilke erfaringer NAV og barneverntjenesten har fra samarbeid om lavinntektsfamilier. Undersøkelsen har blitt gjennomført med bruk av kvalitativ metode og individuelle intervjuer. Informantene er strategisk utvalgt og består av tre veileder i NAV og tre kontaktpersoner i barneverntjenesten fra en middels stor kommune. Ved analyse av datamateriale er det benyttet tematisk analyse.
Oppgavens teorigrunnlag bygger på familieprosess- og familieinvesteringsmodellene, og samarbeid. I tillegg er ulike lovverk, retningslinjer og strategier presentert og benyttet i analyse og drøft. Funnene i analysen er drøftet opp mot teorigrunnlaget og eksisterende forskning innen temaene lavinntekt og samarbeid, som er relevant for oppgaven.
Studien viser kompleksiteten av utfordringene lavinntektsfamilier kan ha, og belyser behovet for samarbeid for å kunne tilby familiene helhetlige tjenester. NAV og barneverntjenesten har ulike inngangsporter og tilnærminger til familiene, samt ulike perspektiver med tanke på utfordringene familiene kan ha og hvilke tiltak som vil være hensiktsmessige. De jobber ofte med de samme familiene, men ser at samarbeid i mange tilfeller uteblir eller ikke fungerer til det beste for familiene. NAV og barneverntjenesten er en del av et felles samfunnsoppdrag hvor tjenestene er avhengige av hverandre for å hjelpe lavinntektsfamilier, og forhindre at de barna som vokser opp i lavinntektsfamilier selv faller under samme kategori som voksne. Med NAV og barneverntjenesten sine ulike perspektiver vises det til nytteverdien og synergieffekten av å samarbeide for å få et mer helhetlig perspektiv rettet mot familien.