Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisor
dc.contributor.authorLungård Herjuaune, Katrine
dc.date.accessioned2023-09-01T16:10:29Z
dc.date.available2023-09-01T16:10:29Z
dc.date.issued2023
dc.identifierno.inn:inspera:147863363:50304128
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/3087121
dc.description.abstractBakgrunn: Et daglig inntak av frukt, bær og grønnsaker på 500g er anbefalt for å redusere risiko for hjerte- og karsykdom, diabetes type 2, overvekt/fedme og metabolsk syndrom. Statistikk viser at befolkningen i Innlandet har et lavere inntak av frukt, bær og grønnsaker enn anbefalt. En av strategiene for å redusere risiko for ikke-smittsomme sykdommer er å øke inntaket av frukt, bær og grønnsaker. Dette prosjektet hadde som formål å undersøke sammenhengen mellom opplevde barrierer og inntak av frukt, bær og grønnsaker hos den voksne befolkningen i Innlandet mellom 18 og 65 år. Metode: Et utvalg av den voksne befolkningen i Innlandet mellom 18 og 65 år, ble forsøkt rekruttert gjennom en spørreundersøkelse. Undersøkelsen ble delt i sosiale medier. Inntak av frukt, bær og grønnsaker ble undersøkt gjennom et utdrag fra et matvarefrekvensskjema og undersøkelsen av opplevde barrierer ble gjennomført gjennom en liste av forhåndsbestemte opplevde barrierer og en 5-punkts Likert skala. Resultater: Korrelasjonsanalysen viste en svak negativ korrelasjon mellom opplevde barrierer og inntak av frukt, bær og grønnsaker (-0,244, p < 0,001). Pris ble identifisert som den største opplevde barrieren for kvinner med høyere utdannelse bosatt i Innlandet. Konklusjon: Funnene fra denne studien kan bidra med å foreslå at bevisst prissetting av matvarer som fremmer helse kan være et nyttig bidrag for bedre folkehelse
dc.description.abstractBackground: A daily intake of 500g fruits, berries and vegetables are recommended to reduce risk of cardiovascular diseases, type 2 diabetes, overweight/obesity and metabolic syndrome. Statistics show that the population of Innlandet county in Norway have a lower intake than recommended. The aim of this study is to investigate the association between perceived barriers and intake of fruits, berries and vegetables in the adult population in Innlandet between 18 and 65 years old. Methods: A sample of the adult population in Innlandet between 18 and 65 years old was targeted in recruitment through a survey that was shared in social media. Intake of fruits, berries and vegetables was investigated through an extract of a food frequency questionnaire and perceived barriers were investigated through a list of predetermined perceived barriers and asked to rank these in a 5-point Likert scale. Results: Correlations analysis showed a weak negative association between perceived barriers and intake of fruits, berries and vegetables (-0,244, p < 0,001). Price was identified as the biggest perceived barrier among women with higher education living in Innlandet. Conclusion: The findings in this research suggests that a useful contribution to improve over-all health in the population is regulations of price in food groups that supports health.
dc.languagenob
dc.publisherInland Norway University
dc.titleUlike påvirkningsfaktorer som barrierer og inntak av frukt, bær og grønnsaker
dc.typeMaster thesis


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel