Sammenheng mellom surfôrkvalitet, kraftfôrforbruk og melkeytelse på melkeku
Bachelor thesis
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/11250/3100980Utgivelsesdato
2022Metadata
Vis full innførselSamlinger
Sammendrag
For å utnytte produksjonspotensialet til ei melkeku stilles det krav til en fôrrasjon som dekker kuas energiforbruk. Selv om kraftfôr er viktig for nok tilførsel av energi og protein, står grovfôr for den største andelen av fôrrasjonen. Grovfôrproduksjon og grovfôrkvalitet er derfor en avgjørende innsatsfaktor for å få utnyttet produksjonspotensialet til høytlakterende kyr.
Datamaterialet for denne oppgaven er hentet fra deltagerne i Tines prosjekt «Grovfôrpilot 2021». Det er samlet inn surfôranalyser fra deltagerne gjennom databasen NorFor FAS for grovfôrsesongen 2021. Kraftfôrforbruk og melkeytelse ble samlet fra «Kukontrollen» (Tine) i perioden november 2020, desember 2021 og januar 2022. Hensikteten med analysene var å undersøke om det var noen sammenheng mellom grovfôrkvalitet (NEL20, OMD, protein), kraftfôrforbruk pr 100kg EKM og melkeytelse (EKM).
Resultatene viser at det er en signifikant sammenheng mellom surfôrkvalitet (NEL20, OMD) og melkeytelse. Det er ingen signifikant sammenheng mellom proteininnhold i surfôret og melkeytelse, men besetninger med lite protein i surfôret bruker mer kraftfôr. Det samme gjelder for NEL20 og OMD. Besetningene med høyest melkeytelse bruker mindre kraftfôr enn besetningene med lavere ytelse. Dette kan forklares med at besetningene med dårlig surfôrkvalitet bruker mer kraftfôr som kompensasjonsfôr for å gi kua nok næring og energi. Selv om det kompenseres med økt kraftfôrandel, klarer ikke besetningene med dårlig surfôrkvalitet å nå opp til samme melkeytelse som besetningene med god surfôrkvalitet. Dette kan skyldes økt vombelastning ved økt kraftfôrandel og en negativ substitusjonseffekt på surfôropptaket ved økende andel kraftfôr i totalrasjonen hos melkeku.
Beskrivelse
Bachelor i Agronomi