Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorNielsen, Pernille
dc.date.accessioned2023-12-15T15:16:34Z
dc.date.available2023-12-15T15:16:34Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/3107875
dc.descriptionBacheloroppgave i agronomi. Høgskolen i Innlandet.en_US
dc.description.abstractNorsk: Fangvekster i korn benyttes for å hindre erosjon og avrenning, samt øke nitrogenopptaket og beskytte jorda mot fosfortap etter kornet er høstet. Belgvekster, gressarter, korsblomstrede arter og flere kan anvendes som fangvekst. Fangvekster har evnen til å øke karbonbinding i jord gjennom fotosyntese og et kraftig rotsystem. Gressarter har generelt best evne til karbonbinding i jord på grunn av langsom nedbrytning av plantematerialet. Mulig ugraskonkurranse og positiv effekt på jordlivet er andre fordeler med fangvekster. Fangvekster kan sås sammen med kornet eller noe senere. Ved tidligvekster kan de og sås etter høsting. Tidlig såing er positivt av hensyn til nitrogenopptak og dekningsgrad. Konkurranseforhold mellom korn og fangvekst må tas hensyn til ved valg av såtidspunkt. Flerårig raigras som fangvekst gir lite avlingsnedgang, er frosttolerant og passer det norske klimaet godt. Av kornsorter er det lettere å oppnå en god fangvekstbestand i vårhvete og bygg framfor havre. En stor biomasse av planter både over og under bakken gjør at fangvekster har potensiale til å øke mengden organisk karbon i jord. Plantemassen over bakken bidrar til økt fotosyntese, mens røttene er særlig avgjørende for å frakte karbon til jorda. Opptil drøyt 30% av karbonet plantene fanger i fotosyntesen kan føres til røttene og skilles ut i jorda. Fangvekster kan potensielt binde 32 kg karbon per dekar og år ved bruk av flerårig raigras. I hvor stor grad fangvekstene kan binde karbon avhenger blant annet av det opprinnelige karbonnivået i jorda, jordtype, såtidspunkt, vekstforhold og valg av fangvekst. Fangvekster i korndyrking kan være tilstrekkelig for å hindre nedgang i karbon i jord.en_US
dc.description.abstractEnglish: Catch crops is used in grains to stop erosion and runoff, and also to increase the nitrogen uptake and protect the soil from loss of phosphate after the grain has been harvested. Legumes, grass species, cruciferous species among others can be used as catch crops. Catch crops have the ability to increase carbon sequestration in soil through photosynthesis and a strong root system. Grass species are generally the best for carbon sequestration in soil because of the slow breakdown of plant materials. Weed-crop competition and positive effects on soil are other benefits of catch crops. Catch crops can be seeded together with the grain or some time later. They can also be seeded after harvest in the case of early growth. Early seeding is positive in terms of nitrogen uptake og degree of cover. Competition relationships between grain and catch crops should be considered when choosing when to seed. Perennial ryegrass, when used as catch crops, causes little crop yield reduction, is resistant to frost and works well in the norwegian climate. In grain varieties, it is easier to achieve a good population in spring wheat and barley than oats. A large biomass of plant, both above and underground gives catch crops the potential to increase the amount of organic carbon in the soil. The plant mass aboveground contributes to increased photosynthesis, while the roots are especially important for transporting the carbon to the soil. Up to roughly 30% of the carbon that is caught by the plant through photosynthesis can be transferred to the root and filtered out in the soil. Catch crops can potentially bind 32 kg of carbon per acre and year when using perennial ryegrass. How much carbon the catch crops can bind depends on among others, the original carbon levels in the soil, soil type, seeding time, growth conditions and choice of catch crops. Catch crops can be sufficient in hindering reduction of carbon in soil.en_US
dc.language.isonoben_US
dc.titleKan fangvekster i korndyrking være tilstrekkelig for å hindre nedgang i karbon i jord?en_US
dc.title.alternativeAre cover crops in grain cultivation enough to stop the decline of carbon in soil?en_US
dc.typeBachelor thesisen_US
dc.source.pagenumber28en_US


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel