Deltakererfaringer fra angstmestringskurs: veier til bedring - en kvalitativ studie
Abstract
Bakgrunn: Angstlidelser er blant de vanligste folkesykdommene. Folkehelseinstituttet rapporterer at ca. en fjerdedel av befolkningen vil utvikle en angstlidelse i løpet av livet, og en av syv i løpet av ett år.
Hensikt: Studien fokuserer på deltakererfaringer fra angstmestringskurset. Hensikten er å få en dypere forståelse for og kunnskap om hvilke faktorer deltakerne opplever som viktige i kurset, og om kurset medvirker til bedring av angst og økt mestring i hverdagslivet. I tillegg ønsker en å belyse hvilke forhold som kan være med å forbedre angstmestringskurset.
Metode: Studien har en hermeneutisk-fenomenologisk tilnærming med et deskriptivt design. Kvalitative forskningsintervju er anvendt som grunnlag for datainnsamlingen, i den hensikt å få tilgang til deltakernes subjektive opplevelse ved deltakelse på angstmestringskurs. Til sammen deltok 7 informanter i studien, og systematisk tekstkondensering ble benyttet som analysemetode.
Resultater: Funnene viser at likemannseffekten gir håp og styrke, ved at en møter andre i samme situasjon, deler erfaringer og opplever sosial støtte. Funnene beskriver ulike bedringsprosesser, ulike mestringsteknikker og vedvarende utfordringer informantene står ovenfor. De fleste deltakerne har et ønske om utvidelse av kurset.
Konklusjon: Angstmestringskurset bidrar til bedringsprosesser, der likemannseffekten er et viktig element. Å bli aktør i eget liv anses som en forutsetning for å oppnå bedre mestring av angst.
Description
Masteroppgave psykisk helsearbeid, 2012