Alternative tilbud til benzodiazepiner mot søvnvansker, angst og lettere til moderat depresjon for eldre over 65 år
Master thesis
Permanent lenke
http://hdl.handle.net/11250/132594Utgivelsesdato
2013Metadata
Vis full innførselSammendrag
Hensikt:
Å få større kunnskap om bruken av ulike alternativer til benzodiazepiner og benzodiazepinlignende medikamenter.
Problemstilling:
Hvilke erfaringer har fastleger med alternative tilbud til B-preparater mot søvnvansker, angst og lettere til moderat depresjon hos eldre over 65 år?
Metode:
Forankringen i studiet er innenfor en hermeneutisk og fenomenologisk vitenskapsforståelse. For å kunne formidle opplevelsene og erfaringene fra deltakerne mine har jeg valgt en kvalitativ metode. Jeg har foretatt en empirisk undersøkelse og det ble foretatt 9 semi-strukturerte, kvalitative forskningsintervju. Alle deltakerne har delt sine tanker og erfaringer som muliggjør tolkning av meninger i de fenomener som beskrives (Kvale & Brinkman, 2009). De åpne spørsmålene blir behandlet ved hjelp av en kvalitativ innholdsanalyse. Dette ligner på Hummelvoll (1990) og Lindstrøm (1992) sine metodeanvisninger. (Hummelvoll & Granerud, 1996) og (Van manen, 1990). Jeg kan også vise til forelesning med Hummelvoll hvor vi fikk utdelt denne analysemetoden (Hummelvoll, 2008).
Funn:
Tema i spørsmål 1: Utbredelsen av søvnvansker, angst og depresjon, Kategorier: Spreke pensjonister. Forebygge ensomhet. Endret søvnmønster. Trygge rammer.
Tema i spørsmål 2: Diskusjonstema. Kategorier: Kollegamøter. Liten tid til diskusjon. Kompetasnseheving. Spille på lag. Styrke kommunesamarbeid. 4
Tema i spørsmål 3: Nasjonale retningslinjer. Kategorier: Folkeopplysning. Tar det opp som tema og er restriktiv.
Tema i spørsmål 4: Tid til pasienten. Kategorier: Ventetid en stressfaktor. Setter opp en ny time. Henviser videre. Krise.
Tema i spørsmål 5: Alternative tilbud i kommunen. Kategorier: Nettverksbygging. Rehabiliteringstilbud. Grønn resept. Å være tilstede. Å lytte og forstå. Nettbasert oversikt over aktiviteter i kommunen.
Tema i spørsmål 6: Behandling i fremtiden. Kategorier: Forebygge ensomhet. Mer åpenhet om psykiske lidelser. Gi søvnråd. Kognitiv behandling. Alternative medikamenter.
Konklusjon:
Resultatene viser at kunnskap, tid, samtale, nettverk og aktivitet er 5 viktige faktorer for å forebygge bruken av B-preparater. Jeg tolker det slik at det bør være et tilrettelagt og dynamisk nettverks- og aktivitetstilbud for eldre i kommunen der dørstokken skal være bred. Dette bør integreres som en del av det forebyggende helsearbeidet i kommunen. I tillegg bør det bli enklere for pasientene å få tilbud om både samtaleterapi, kognitiv behandling og/eller nettverks- og aktivitetstilbud når fastlegene henviser. Det bør ikke være slik at pasientene må stå på venteliste i uker eller måneder. Tilbudet bør være der når behovet melder seg. Folkeopplysning og egenomsorg er også to begreper som har festet seg hos meg i denne oppgaven. Folkeopplysning handler om å tilføre kunnskap og jeg tolker det slik at det kan gjøres mye mer på nasjonalt nivå i forhold til å spre kunnskap ut til befolkningen om alternativer til B-preparater. Jeg tolker det slik at egenomsorgen blir styrket ved kunnskapstilførsel slik at kunnskapen blir en hjelp og egenomsorgen en selvhjelp. På denne måten kan de gode alternative tilbudene i kommunen bidra til at befolkningen i større grad ivaretar sin egenomsorg. Samtidig vil kunnskapen bli større i befolkningen når det gjelder å forebygge ensomhet og isolasjon. Familie, venner og pårørende vil i større grad bli mer bevisst på hva som fremmer god helse og dermed involvere seg mer. Det handler også om å tenke nytt og at kommunen i større grad kan ta i bruk kreativiteten, som for eksempel forslaget fra en deltaker om å bygge et søvnsenter med ulike tilbud. En vei å starte det på er
5
å se på hva andre kommuner har fått til. På denne måten kan man fremme god fysisk og psykisk helse i kommunen.
Nøkkelord:
Benzodiazepiner (B-preparater), psykisk helsearbeid, salutogenese, anerkjenne, samhandling, brukermedvirkning, kunnskap og egenomsorg.
Beskrivelse
Masteroppgave psykisk helsearbeid, 2013