• norsk
    • English
  • English 
    • norsk
    • English
  • Login
View Item 
  •   Home
  • Master- og hovedoppgaver / Master thesis
  • Master i innovasjon og næringsutvikling
  • View Item
  •   Home
  • Master- og hovedoppgaver / Master thesis
  • Master i innovasjon og næringsutvikling
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Innovasjonsprosesser i tjenestebedrifter: Betydningen av samspill mellom ledelsen og ansatte

Lauritsen, May-Linn
Master thesis
Thumbnail
View/Open
Masteroppgave_MAINN_Lauritsen_vår 2013.pdf (646.9Kb)
URI
http://hdl.handle.net/11250/145041
Date
2013
Metadata
Show full item record
Collections
  • Master i innovasjon og næringsutvikling [63]
Abstract
Formålet med denne studien har vært å skape en bedre forståelse av hvordan

innovasjoner oppstår i tjenestebedrifter. Med utgangspunkt i tidligere forskning på

tjenesteinnovasjon har studien tatt sikte på å finne ut mer om hvordan innovasjoner

utvikles og hvordan aktørene i bedriften påvirker denne utviklingen.

Teorigrunnlaget for studien er litteratur om tjenester og tidligere forskning på

innovasjoner i tjenester. Ulike innovasjonstyper og innovasjonsprosesser har blitt

presentert for å vise at det finnes flere veier til innovasjon. Ledelsen og ansatte blir

presentert som to viktige aktører for utviklingen av innovasjoner. Samspillet mellom

disse to aktørene har også vært sentralt, med kommunikasjon og struktur som to

forutsetninger for at et samspill skal oppstå.

Problemstillingen har blitt besvart gjennom en kvalitativ studie, i form av en casestudie

på et hotell. Det ble gjennomført intervjuer med ledere og ansatte på hotellet, samt

observasjon av daglige gjøremål. Både ledere og ansatte var en del av studien, for å

skape et mer helhetlig bilde av hotellets innovasjonsaktiviteter. Casestudien bidro til en

innsikt i hvordan ledere og ansatte på hotellet påvirker utviklingen av innovasjon.

Dataene fra casestudien ble analysert og funnene har blitt presentert i forhold til tre

mønstre som kom tydelig frem gjennom datainnsamlingen. Mønstrene viste at det er tre

hovedkilder til innovasjon på hotellet: hotelladministrasjonen, hotellets ledelse og

hotellets ansatte. Med utgangspunkt i disse kildene dannet det seg ulike veier til

innovasjon.

Resultatene fra studien viste at det kan være flere veier til innovasjon i en bedrift, noe

som førte til at det ble avdekket flere ulike innovasjonsprosesser i en og samme bedrift.

Innovasjonene viste seg å utvikle seg forskjellig etter som hvilken kilde de kom fra.

Hvordan ledelsen og de ansatte påvirket prosessene, var i stor grad avhengig av kilden

til innovasjonene. Ansatte ble stort sett involvert i innovasjoner fra ledelsen dersom

deres avdeling ville bli berørt av det nye. Ledelsen viste seg å være utenfor mange av

ansattes innovasjoner, fordi de foregikk i det daglige arbeidet. Det viste seg at

kommunikasjonen og strukturen i bedriften dannet en forutsetning for hvordan

innovasjoner ble formidlet. På grunn av at det var mye uformell kommunikasjon, ble

informasjon raskt spredt i hele bedriften.

Contact Us | Send Feedback

Privacy policy
DSpace software copyright © 2002-2019  DuraSpace

Service from  Unit
 

 

Browse

ArchiveCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsDocument TypesJournalsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsDocument TypesJournals

My Account

Login

Statistics

View Usage Statistics

Contact Us | Send Feedback

Privacy policy
DSpace software copyright © 2002-2019  DuraSpace

Service from  Unit