dc.description.abstract | Formålet med denne studien har vært å skape en bedre forståelse av hvordan
innovasjoner oppstår i tjenestebedrifter. Med utgangspunkt i tidligere forskning på
tjenesteinnovasjon har studien tatt sikte på å finne ut mer om hvordan innovasjoner
utvikles og hvordan aktørene i bedriften påvirker denne utviklingen.
Teorigrunnlaget for studien er litteratur om tjenester og tidligere forskning på
innovasjoner i tjenester. Ulike innovasjonstyper og innovasjonsprosesser har blitt
presentert for å vise at det finnes flere veier til innovasjon. Ledelsen og ansatte blir
presentert som to viktige aktører for utviklingen av innovasjoner. Samspillet mellom
disse to aktørene har også vært sentralt, med kommunikasjon og struktur som to
forutsetninger for at et samspill skal oppstå.
Problemstillingen har blitt besvart gjennom en kvalitativ studie, i form av en casestudie
på et hotell. Det ble gjennomført intervjuer med ledere og ansatte på hotellet, samt
observasjon av daglige gjøremål. Både ledere og ansatte var en del av studien, for å
skape et mer helhetlig bilde av hotellets innovasjonsaktiviteter. Casestudien bidro til en
innsikt i hvordan ledere og ansatte på hotellet påvirker utviklingen av innovasjon.
Dataene fra casestudien ble analysert og funnene har blitt presentert i forhold til tre
mønstre som kom tydelig frem gjennom datainnsamlingen. Mønstrene viste at det er tre
hovedkilder til innovasjon på hotellet: hotelladministrasjonen, hotellets ledelse og
hotellets ansatte. Med utgangspunkt i disse kildene dannet det seg ulike veier til
innovasjon.
Resultatene fra studien viste at det kan være flere veier til innovasjon i en bedrift, noe
som førte til at det ble avdekket flere ulike innovasjonsprosesser i en og samme bedrift.
Innovasjonene viste seg å utvikle seg forskjellig etter som hvilken kilde de kom fra.
Hvordan ledelsen og de ansatte påvirket prosessene, var i stor grad avhengig av kilden
til innovasjonene. Ansatte ble stort sett involvert i innovasjoner fra ledelsen dersom
deres avdeling ville bli berørt av det nye. Ledelsen viste seg å være utenfor mange av
ansattes innovasjoner, fordi de foregikk i det daglige arbeidet. Det viste seg at
kommunikasjonen og strukturen i bedriften dannet en forutsetning for hvordan
innovasjoner ble formidlet. På grunn av at det var mye uformell kommunikasjon, ble
informasjon raskt spredt i hele bedriften. | no_NO |