Miljøterapeutisk behandling av ungdom som selvskader : En undersøkelse av miljøterapeutisk behandling på akuttpsykiatriske avdelinger
Master thesis
Permanent lenke
http://hdl.handle.net/11250/145079Utgivelsesdato
2009Metadata
Vis full innførselSamlinger
Sammendrag
Målsettingen for denne oppgaven har vært å beskrive miljøterapeutisk behandling av selvskadende ungdom på akuttpsykiatriske avdelinger, hva som kjennetegner de miljøterapeutiske intervensjonene i behandlingen og hvordan miljøterapeutene utøver miljøterapi og hvordan de begrunner behandlingen de utfører. Selvskading er et problemområde for rundt en fjerdedel av ungdommene som er innlagt på akuttpsykiatriske avdelinger og hvordan den miljøterapeutiske behandlingen de mottar arter seg, er lite beskrevet. Det ble utført en undersøkelse med semistrukturerte intervjuer av sju erfarne miljøterapeuter som arbeidet ved to ulike helseforetak. Intervjuene ble analysert med bruk av elementer fra Grounded Theory. Undersøkelsen viser at miljøterapeutene forstår selvskading som fenomen, og hvordan selvskading skal behandles miljøterapeutisk, ut fra tre ulike syn på selvskading samt regler for behandlingsmessige forhold. De ulike synene er: selvskading som kroppslig skade, selvskading som kommunikasjon og selvskading som diabolsk virus. Synene er til dels motstridende og reglene bidrar blant annet til å gi miljøterapeutene handlingskompetanse når motsetningene gjør seg gjeldende. Det var en type selvskading som ikke harmonerte med noen av de tre synene og som ikke var omhandlet av spesielle regler. Det var når selvskadingen var utført med mat som metode.
Den miljøterapeutiske behandlingen av selvskading i praksis viser seg blant annet gjennom om miljøterapeutene velger å fokusere på selvskadingen, og hvilket fokus de eventuelt velger. Undersøkelsen viser noen tilbøyeligheter miljøterapeutene har til å vurdere hva som er riktig og feil fokus å ha på selvskadingen i ulike behandlingssituasjoner. Disse tilbøyelighetene er ikke konsekvente, og de er til dels motstridende.
Funnene i undersøkelsen sammenfattes i en modell for miljøterapeutisk behandling av selvskading, den miljøterapeutiske veien. Miljøterapeutisk behandling av selvskadende ungdom er en kompleks balansegang mellom et her og nå perspektiv og et langtidsperspektiv.