dc.contributor.author | Løviknes, Randi | |
dc.date.accessioned | 2014-10-02T10:57:08Z | |
dc.date.available | 2014-10-02T10:57:08Z | |
dc.date.issued | 2014-10-02 | |
dc.identifier.isbn | 978-82-7671-954-3 | |
dc.identifier.issn | 1501-8563 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11250/222724 | |
dc.description.abstract | På bakgrunn av faglige diskusjoner, erfaringer og utfordringer, var det ved Sykehuset Innlandet, kirurgisk avdeling
H4, kommet fram ønske om og behov for å undersøke hvordan pasienter operert for brystkreft opplevde det
postoperative forløpet.
Problemstilling: Vil bruk av preoperativ næringsdrikke kunne gi et postoperativt forløp med redusert kvalme,
hodepine og svimmelhet hos pasienter operert for cancer mammae?
Hensikt:
• pasientene føler seg trygge og har minimalt med plager
• sykepleierne i avdelingen lærer å kritisk granske egen praksis
• utvikle sykepleietjenesten til en utvalgt pasientgruppe
• studentene får delta i et utviklingsprosjekt der teori og praksis knyttes sammen
• studentene får øvelse i å søke litteratur
Utvalg:
• 20 pasienter med diagnosen ca. mammae som hadde gjennomgått ulike former for brystkirurgi. 10
pasienter fulgte avdelingens vanlige rutiner, 10 pasienter fikk preoperativ næringsdrikke.
Metode:
• Det ble utarbeidet et spørreskjema hvor fenomenene som ønsket undersøkt ble vist ved hjelp av en visuell
analog skala, VAS. Spørsmålene ble hentet fra SSI-HF sitt ESAS-Skjema.
Diskusjon/Resultat:
Ingen signifikant forskjell i plagene de to gruppene beskrev. Prosjektet førte til økt fokus på «gjeldende prosedyre»
beskrevet i en kunnskapsbasert veiledende pleieplan.
Hensikten med prosjektet ble oppnådd og det var få pasienter som opplevde store plager i det postoperative forløpet. | nb_NO |
dc.description.abstract | On the basis of discussions, experiences and challenges at SSI-HF Surgical ward H4, emerged desire and a need to
examine how patients undergoing surgery for breast cancer experienced the postoperative course.
Aim and purpose:
Will the use of preoperative nutritional drink provide a postoperative course with reduced nausea, headaches and
dizziness in patients operated for breast cancer?
• patients feel safe and have minimal complaints
• nurses in the ward learn to critically examine their own practice
• develop nursing services to a selected group of patients
• students will participate in a development project in which theory and practice are linked together
• students and nurses receive training in searching literature
Sample:
• 20 patients with a diagnosis: breast cancer that had undergone various forms of breast surgery. 10 patients
followed the department’s standard procedures, 10 patients received preoperative nutritional drink.
Method:
A questionnaire in which phenomena that wanted investigated was demonstrated using a visual analogue scale, VAS.
Questions were taken from SSI HF’s ESAS form.
Discussion/Results:
No significant difference in the symptoms of the two groups described. The project led to an increased focus on
”current procedure” described in a knowledge-based guiding care plan. The purpose of the project was achieved and
there were few patients who experienced great trials in the postoperative course. | en |
dc.language.iso | nob | nb_NO |
dc.relation.ispartofseries | Rapport;7/2014 | |
dc.subject | postoperativ hodepine | nb_NO |
dc.subject | postoperativ kvalme | nb_NO |
dc.subject | preoperativ faste | nb_NO |
dc.subject | postoperativ sykepleie | nb_NO |
dc.title | Praksisprosjekt SSI-HF/Høgskolen i Hedmark. Postoperativ kvalme, hodepine og svimmelhet hos pasienter operert for brystkreft | nb_NO |
dc.type | Research report | nb_NO |
dc.source.pagenumber | 30 | nb_NO |