• norsk
    • English
  • English 
    • norsk
    • English
  • Login
View Item 
  •   Home
  • Studentoppgaver bachelor / Student papers BA
  • Bachelor i agronomi / Bachelor in agronomy
  • View Item
  •   Home
  • Studentoppgaver bachelor / Student papers BA
  • Bachelor i agronomi / Bachelor in agronomy
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Alternativt driftssystem for ammeku på Mellem gård

Bye, Camilla
Bachelor thesis
Thumbnail
View/Open
Bye.pdf (1.008Mb)
URI
http://hdl.handle.net/11250/2394372
Date
2016
Metadata
Show full item record
Collections
  • Bachelor i agronomi / Bachelor in agronomy [28]
Abstract
Behovet for storfekjøtt i Norge blir stadig større når melkekutallet går ned i takt med økt

avdrått. For å kompensere for dette tapet og redusere mengde importert kjøtt, er det beregnet

at det trengs en stor økning i antall ammeku og ammekuprodusenter de kommende årene. På

samme tid finnes det store ressurser i ubrukte utmarksarealer i Norge, og forbrukeren får et

stadig større fokus på renhet, sporbarhet og dyrevelferd. Å imøtekomme alle kravene og

samtidig produsere mat på norske ressurser er ikke alltid den mest økonomiske utveien, men

disse faktorene kan også åpne for muligheter til å hente ut en merpris i eksklusiv og lokalt

produsert mat. Kan et ekstensivt driftssystem være like lønnsomt som et intensivt, og

forvaltes ressursene på riktig måte? Denne oppgaven har som formål å sammenligne to

alternative driftssystem på Mellem Gård, for så å komme frem til hva som er mest gunstig

med bakgrunn i ressurser og økonomi. Et alternativ med et ekstensivt driftssystem med

utmarksbeiter og rasen Aberdeen Angus, sammenlignes med et intensivt driftssystem med

innmarksbeiter og rasen Charolais. I førstnevnte alternativ med et ekstensivt driftssystem, er

det benyttet markedsundersøkelse for å kartlegge lokalbefolkningens ønske om å betale

merpris for ”grassfed” Aberdeen Angus.

Markedsundersøkelsen viste til at av de 42 personene som ble spurt, stilte flertallet seg

positive til å betale en merpris på 185 kr/kg (inkludert moms) for lokalprodusert og grasfôra

Aberdeen Angus. Skaslien Gjestgiveri, en lokal restaurant som benytter seg av mye lokale

råvarer, stilte seg også positive til å servere produktet i restauranten. Ved å summere ønsket

bestillingsmengde, ville det vært mulig å forsvare økte investeringer i kjølerom og kjølebil,

samt økt arbeidsmengde. Alternativet ga med andre ord den høyeste dekningsbidraget,

samtidig som det ga den høyeste ressursutnyttelsen. Det kom også best ut på kalvingsvansker,

noe som er svært viktig for en produsent i oppstartsfasen. Dette ble alternativet som i

oppgaven er fullprosjektert, hvor deler av slaktet tilbakeleveres for privat salg.

Det er allikevel mange faktorer det må tas hensyn til. Et intensivt system vil trolig kunne gi

bedre avkastning med lavere arbeidsmengde, men et ekstensivt system hvor en må yte noe

mer arbeid for å ha samme avkastning, vil kunne bidra til både merkevarebygging og til noe

positivt for nærmiljøet. Hvordan framtidsutsiktene er for en lokal mat, er vanskelig å si, men

en avtale med Nortura vil øke stabiliteten i produksjonen.
 
The need of beef production in Norway is getting larger as the number of milking cows

decreases with increased milk yield. To compensate for this loss and to avoid a big quantity of

imported meat, the beef cattle number needs to increase the following years. At the same

time, the country has big resources in uncultivated pasture, and the consumer is focusing on

clean and healthy food, as well as animal welfare. To meet all these needs and at the same

time produce food on Norwegian resources is not always the most economical way. But these

factors can also be used to get a premium price on locally produced and grassfed food. Can

an extensive production system be as profitable as an intensive system, and is the resources

managed in a proper way? In this assignment, we will look at and compare two alternative

production systems at Mellem Farm, to figure out what is the most beneficial on the basis of

economy and resources. An alternative with an extensive system with uncultivated pasture

and the breed Aberdeen Angus will be compared with an intensive system with cultivated

pasture and the breed Charolais. In the first alterative, a market research is used to determine

if the consumer would pay a premium price for locally and grassfed beef from Aberdeen

Angus.

The results from the market research is mostly positive, and the majority would like to pay a

price of 185 NOK/kg for locally produced and grassfed Aberdeen Angus. A place called

Skaslien Gjestigiveri, a local restaurant that uses local food in their menu, was also interested

in the project, and they would like to use the product in their menu. The research showed that

selling beef from Aberdeen Angus could defend the increased prices in storage and

transportation, as well as the increased work hours. In other words, the alternative gave the

highest economical returns, and the farm resources were properly managed. At the same

time, Aberdeen Angus has a low rate of calving difficulties, which is important in the

beginning. This is the alternative that is presented in the result- chapter.

There are still many factors that must be taken into account. An intensive system is likely to

bring higher returns with a lower workload, but an extensive system with a higher workload,

can help branding, at the same time as it brings something positive to the local community.

How the future prospects for local food will look like, is still unsure, but an agreement with

Nortura could increase the output stability.
 

Contact Us | Send Feedback

Privacy policy
DSpace software copyright © 2002-2019  DuraSpace

Service from  Unit
 

 

Browse

ArchiveCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsDocument TypesJournalsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsDocument TypesJournals

My Account

Login

Statistics

View Usage Statistics

Contact Us | Send Feedback

Privacy policy
DSpace software copyright © 2002-2019  DuraSpace

Service from  Unit