• norsk
    • English
  • English 
    • norsk
    • English
  • Login
View Item 
  •   Home
  • Studentoppgaver bachelor / Student papers BA
  • Bachelor i agronomi / Bachelor in agronomy
  • View Item
  •   Home
  • Studentoppgaver bachelor / Student papers BA
  • Bachelor i agronomi / Bachelor in agronomy
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Valg av rase og fôringsstrategi i grassfed beef – en litteraturstudie

Hauge, Mari Bøhagen
Bachelor thesis
Thumbnail
View/Open
hauge.pdf (1.106Mb)
URI
http://hdl.handle.net/11250/2447199
Date
2017
Metadata
Show full item record
Collections
  • Bachelor i agronomi / Bachelor in agronomy [28]
Abstract
Behovet for mat på verdensbasis er økende. Det betyr at land som Norge må ta i bruk alle

tilgjengelige ressurser, og vi har mye utmark som ikke blir brukt. Det er ”ledige” fôrressurser

til ytterligere 700.000 storfe. Hvert år blir mye dyrkamark bygget ned, samt at veldig mye

blir tatt ut av drift. Ekstensive arealer i dalene og utkantstrøk er ikke lønnsomme. Tonnevis

med fult spiselige poteter og grønnsaker blir kastet fordi de ikke oppfyller standardiserte,

estetiske krav. Potensialet for norskprodusert mat, basert på norske ressurser, er derfor stort.

Grassfed beef er en ekstensiv produksjon som kun er basert på grovfôr. Når dyra får en

fôrrasjon som kun består av gras, evt. noe rotvekster, får kjøttet et mer riktig omega-3-

omega-6 forhold. De intensive, tunge rasene egner seg ikke i denne typen produksjon, fordi

de krever tilleggsfôring med kraftfôr. Ekstensive, lette raser er derfor løsningen. Ut ifra

ressursgrunnlaget på gården og valg av driftssystem, kan man velge mellom ekstensive og

svært ekstensive raser.

I storfekjøttproduksjon deler man opp året i et såkalt årshjul. De forskjellige periodene har

forskjellig krav til kvalitet og energi- og proteininnhold i fôret. Å ha surfôr av ulik kvalitet

vil derfor være svært viktig i grassfed produksjon. Gjennom vinteren vil fôringen bestå av

vedlikeholdsfôring. Da vil surfôr av middels/dårlig kvalitet være tilstrekkelig. I perioder som

rundt kalving og sluttfôring av slakt kreves det surfôr av god kvalitet, og evt. tilleggsfôring

med potet, kålrot og gulrot. Om sommeren går dyra på beite og vil ikke trenge tilleggsfôring

dersom man har tilstrekkelig med fôr på utmarksbeite.

Potet, kålrot og gulrot er vekster som inneholder proteiner og karbohydrater, samt vitaminer

og mineraler. Disse rotvekstene vil være aktuelle tilleggsfôrmidler i grassfed produksjon.

Særlig i de periodene på året hvor det er behov for ekstra energi og proteiner, slik som rundt

kalving og sluttfôring av slakt, kan rotvekstene benyttes i tillegg til surfôr av god kvalitet.

Produksjon av grassfed beef er ofte økologisk. Dette begrenser tilgangen på slike fôrmidler

betraktelig. Bonden selv må derfor se hva som er mest lønnsomt på sin gård. Om det er mest

lønnsomt å få ekstra tilskudd for økologisk produksjon, eller å få større og evt. flere slakt.
 
On a global basis we need to increase food production for a growing population. It means

that countries like Norway have to take responsibility and use all available resources. In

Norway we have a large and unused resource in rangeland. In fact, there is room for

additional 700.000 beef cattle in the Norwegian rangeland. In the outlying districts we see

more inoperative land, because extensively cultivated land is not commercially profitable

anymore. Several tons of root crops are being dumped each year, because they don’t fulfil

the standardized aesthetic requirements. In Norway we have a big potential for producing

food, based on Norwegian resources.

Grassfed beef is an extensive production, which is only based on roughage. When cattle are

being given a feed ration of only grass – and maybe some root crops, the ratio of omega-3

and omega-6 becomes healthier for the consumers. The intensive and heavy breeds of beef

cattle are not suited for this kind of production. On the other hand, extensive breeds are well

suited for this production. The choice between extensive and very extensive breeds must be

taken based on the farm resources.

In the production of beef cattle it is normal to divide the year into different periods. Through

out the year the different periods have their own requirements to quality and the content of

carbohydrates and proteins. To have silage of different quality is therefor very important in

grassfed production. During the winter-period the cattle will only need maintenance feeding

and silage of medium to low quality will be adequate. The feed requirements during calving

and finishing will increase and require silage of good quality, and maybe supplementing

with root crops. During the summer the cattle are on the rangeland and find sufficient fodder.

Potatoes, turnips and carrots are growths that contain proteins, carbohydrates, vitamins and

minerals. In the production of grassfed beef these root crops can be a good addition to silage

of good quality. Especially during the times of the year when there are need for some extra

energy and proteins, like calving and finishing.

Grassfed beef is often organic, which limits the access to these root crops. Based on the farm

resources, the farmer has to decide what is most profitable – slope compensation for organic

farming or more and bigger feeder.
 

Contact Us | Send Feedback

Privacy policy
DSpace software copyright © 2002-2019  DuraSpace

Service from  Unit
 

 

Browse

ArchiveCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsDocument TypesJournalsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsDocument TypesJournals

My Account

Login

Statistics

View Usage Statistics

Contact Us | Send Feedback

Privacy policy
DSpace software copyright © 2002-2019  DuraSpace

Service from  Unit