SeSammen : en studie i et regionalt avfallssamarbeid
Abstract
I Midt-Norge har kommuner og interkommunale avfallsselskap etablert et samarbeid som heter SeSammen. Samarbeidet er Norges største regionale samarbeidsprosjekt innen kommunal avfallshåndtering. Prosjektet vil forbedre avfallshåndteringen for regionen fra Helgeland i nord til Nordmøre i sørvest og deler av Hedmark i sørøst.
Jeg har undersøkt hvorfor strategisamarbeidet SeSammen er etablert, og hva det skal oppnå. Det neste spørsmålet jeg ønsket å belyse er hvilke virkemidler for styring og ledelse som brukes i samarbeidet, hvem som bruker virkemidlene, og hvordan disse brukes. Oppgavens problemstilling er følgende: Hva er formålet med strategisamarbeidet SeSammen og hva kjennetegner styring og ledelse i samarbeidet?
I oppgaven har er det brukt kvalitativ metode med fokus på dokumenter og intervjuer. Empiri består av dokumenter som beskriver SeSammen, og semi-strukturerte intervjuer med informanter fra deltagende selskap i samarbeidet.
I oppgaven er det brukt organisasjonsteoretiske perspektiv og teoretiske bidrag for styring og ledelse for å belyse funn fra empirien.
Funn viser at samarbeidet SeSammen er basert på høy grad av tillit mellom deltakerne og styreledere i deltagende selskap. I lys av organisasjonsteoretiske perspektiver, finner jeg holdepunkter for å kunne si at disse samarbeidene er opprettet med et formålsrasjonelt grunnlag for å løse konkrete oppgaver. Det er etablert klare mål for samarbeidet.
Analysen viser også at det er en avhengighet til et planlagt ettersorteringsanlegg, som har betydning for avfallsstrømmene inn til anlegget. På denne måten vil måloppnåelsen i den regionale avfallsstrategien ha betydning for det planlagte ettersorteringsanlegget som selskapene selv er med på å etablere.
Description
PAB3001 – Master i moderne forvaltning, bredde