Effekter av tolv ukers deltakelse på frisklivssentralens oppfølgingstilbud på visceralt fett, blodlipider, blodglukose og arteriell stivhet
Master thesis
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/11250/3074445Utgivelsesdato
2023Metadata
Vis full innførselSamlinger
Sammendrag
Sammendrag
Bakgrunn: Fysisk inaktivitet og usunt kosthold øker risikoen for livsstilssykdommer, som er en av de vanligste dødsårsakene i verden i dag. En slik livsstil kan føre til visceral fedme, ugunstige nivåer av lipider i blodet, økt blodglukose og økt arteriell stivhet. Frisklivssentralen er en kommunal helsetjeneste i Norge som skal forebygge og behandle livsstilssykdommer gjennom fysisk aktivitet og trening, kosthold og atferdsendringsstrategier. Foreløpig finnes det lite forskning på helseeffekter av frisklivssentralen.
Formål: Formålet med denne studien var å undersøke hvilken effekt tolv ukers deltakelse på frisklivssentralen sitt oppfølgingstilbud har på visceralt fett, blodlipider, blodglukose og arteriell stivhet.
Metode: 31 fysisk inaktive individer deltok i studien. Intervensjonsgruppen (n=12) ble rekruttert fra frisklivssentralen i Gausdal, Øyer og Lillehammer og frisklivssentralen i Gjøvik. Kontrollgruppen (n=19) ble rekruttert fra KAN3-studien, region Innlandet. Intervensjonsgruppen fikk oppfølging hos frisklivssentralen i tolv uker, mens kontrollgruppen levde som normalt. Pre- og posttester av visceralt fett målt ved dual energy x-ray absorptiometry (DEXA), blodvariabler (triglyserider, HDL-kolesterol, LDL-kolesterol og glukose) og arteriell stivhet målt ved pulsbølgehastighet (PWV) ble gjennomført før og etter intervensjonsperioden.
Resultat: Det var ingen forskjeller mellom intervensjonsgruppen og kontrollgruppen i endringer i visceralt fett (hhv. -70.63 (186.99) g og -10.46 (141.67) g, p=0.287), triglyserider (hhv. 0.13 (0.26) mmol/l og -0.11 (0.46 mmol/l), p=0.080), HDL-kolesterol (hhv. 0.12 (0.15) mmol/l og 0.04 (0.18) mmol/l, p=0.177), LDL-kolesterol (hhv. 0.33 (0.35) mmol/l og 0.29 (0.57) mmol/l, p=0.823), fastende blodglukose (hhv. -0.17 (0.99) mmol/l og 0.06 (0.53) mmol/l, p=0.403) eller arteriell stivhet (hhv. 0.16 (0.79) m/s og 0.02 (1.03) m/s, p=0.686) fra pre- til posttest.
Konklusjon: Tolv ukers deltakelse på frisklivssentralen sitt oppfølgingstilbud førte ikke til redusert mengde visceralt fett, forbedringer i lipidprofilen i blodet, forbedringer i blodglukose eller redusert arteriell stivhet. Abstract
Background: Physical inactivity and an unhealthy diet increases the risk of non-communicable diseases (NCDs), which is one of the leading causes of deaths worldwide. Such a lifestyle can lead to visceral obesity, abnormal blood lipids, increased blood glucose, and increased arterial stiffness. The Healthy Life Center (HLC) is a municipal health service in Norway that aims to prevent and treat NCDs through physical activity and exercise, diet, and behavioral change strategies. Currently, there is limited research on the health effects of the HLC.
Purpose: The purpose of this study was to investigate the effects of twelve weeks of participation in the HLC's follow-up program on visceral fat, blood lipids, blood glucose, and arterial stiffness.
Method: 31 physically inactive individuals participated in the study. The intervention group (n=12) was recruited from the HLC in Gausdal, Øyer and Lillehammer, and the HLC in Gjøvik in Norway. The control group (n=19) was recruited from the KAN3 study, Inland Norway. The intervention group received follow-up from the HLC's for twelve weeks, while the control group did not recieve any care. Pre- and post-tests of visceral fat measured by dual energy x-ray absorptiometry (DEXA), blood variables (triglycerides, HDL-cholesterol, LDL-cholesterol, and glucose), and arterial stiffness measured by pulse wave velocity (PWV) were conducted before and after the intervention period.
Results: There were no significant differences between the intervention and the control group in changes in visceral fat (respectively, -70.63 (186.99) g og -10.46 (141.67) g, p=0.287), triglycerides (respectively, 0.13 (0.26) mmol/l og -0.11 (0.46 mmol/l), p=0.080), HDL-cholesterol (respectively, 0.12 (0.15) mmol/l og 0.04 (0.18) mmol/l, p=0.177), LDL-cholesterol (respectively, 0.33 (0.35) mmol/l og 0.29 (0.57) mmol/l, p=0.823), fasting blood glucose (respectively, -0.17 (0.99) mmol/l og 0.06 (0.53) mmol/l, p=0.403), or arterial stiffness (respectively, 0.16 (0.79) m/s og 0.02 (1.03) m/s, p=0.686) from pre- to post-test.
Conclusion: Twelve weeks of participation in the HLC's follow-up program did not lead to reduced visceral fat, improvements in blood lipids, improvements in blood glucose, or reduced arterial stiffness.