Ressurseffektiv gjødselstrategi i grovfôrproduksjon
Abstract
Verdens matproduksjon har økt betydelig de siste 60 årene. Vi regner med at vi produserer 30% mer mat pr innbygger globalt sett enn på 60-tallet. Denne økningen av matproduksjonen har kommet som konsekvens av en enorm økning i ressursforbruket vårt. Globalt bruker vi 800% mer mineralgjødsel i dag enn på 1960-tallet.
I Norge ser vi lignende trender, hvor kvaliteten og mengden på grovfôret ikke har økt betraktelig de siste årene, til tross for store mengder husdyrgjødsel tilgjengelig, samt et jevnt nivå i bruket av mineralgjødsel.
Dette er bekymringsverdig når vi vet store mengder av metan- og lystgassutslippene fra jordbruket kommer fra husdyrholdet. Tar vi med at norske drøvtyggere, og da spessielt melkekyr, spiser betydelige mengder importert kraftfôrråvare, må vi gjøre tiltak for å øke grovfôravlingene våre på en effektiv måte.
Gjennom å se på litteratur og aktuelle feltforsøk kommer denne oppgaven fram til følgende tiltak vil øke ressurseffektiviteten i gjødselhåndteringa vår.
For å få til en ressurseffektiv utnyttelse av næringsstoffene og en bærekraftig gjødselstrategi må:
- Ikke mer gjødsel tilført enn nødvendig grunnet avtagende effekt ved økt gjødselmengde.
- Det brukes metoder for spredning av husdyrgjødsel og mineralgjødsel som sikrer minst mulig forurensning og best mulig utnyttelse av næringsstoffene.
- Husdyrgjødsla må ta til mål å dekke fosfor- og kaliumbehovet i jord og planter
- Ved ytterligere tilført nitrogen må N/S-forholdet følges opp i gjødselplanleggingen
Dette vil ikke bare ha en positiv effekt på for en balansert og effektiv gjødselstrategi, men også på bondens økonomi, kvaliteten og kvantiteten på grovfôret, samt en lavere negativ klimapåvirkning.
Description
Bachelor i agronomi