Effekter av oppstalling og inneklima på luftvegslidelser hos kalv - En litteraturstudie
Abstract
Kalvene representerer framtida i fjøset. Det er viktig for dyrevelferd, produksjon og økonomi at kalvene har en god helse og unngår sykdom. Denne litteraturstudien har undersøkt hvilke effekter inneklima og oppstalling gir på luftvegslidelser hos kalv i melkeproduksjonen. Litteratursøk ble gjort igjennom søkemotorene Oria og Google Scholar.
De vanligste smittestoffene som forårsaker luftvegssykdom hos kalv i Norge er BRSV, coronavirus og parainfluensa virus. Smitten skjer gjennom direkte kontakt fra dyr til dyr og indirekte kontakt gjennom blant annet infisert innredning og fôringsutstyr. Kalver får et godt utgangspunkt med riktig råmelkstildeling i starten av livet. Råmelk er viktig for immunstatusen til dyret. Gode rutiner for smittevern er viktig og blant de viktigste er å ha en fungerende smittesluse som blir brukt av besøkende og man bør unngå at dyrebilsjåfør må inn i husdyrrom ved levering av dyr. En rekke forhold rundt oppstalling av kalv påvirker risiko for luftvegssykdom. Kalver som blir oppstallet individuelt har minst risiko for sykdom. Gruppevis oppstalling av kalv øker smitterisiko og den øker ved større gruppe og økt aldersforskjell innad i gruppa. God luftkvalitet er essensielt for å minske sykdomsrisiko og god ventilasjon er dermed viktig. Utendørs oppstalling av kalv gir god luft, men gir økt energibehov ved kaldt vær.
Som melkeprodusent vil man ha nytte av å unngå luftvegssykdom hos kalvene med tanke på helse, produksjon og økonomi. Derfor kan økt fokus på kalveoppdrett være en nøkkel for bedret lønnsomhet innen melkeproduksjon.
Description
Bachelor i Agronomi