Befolknings og næringsutvikling i Åmot kommune : en diskusjon omkring noen viktige milepæler i Åmots moderne historie
Master thesis
Permanent lenke
http://hdl.handle.net/11250/132287Utgivelsesdato
2009Metadata
Vis full innførselSamlinger
Sammendrag
Åmot samfunnet har gjennom en relativ kort periode vært gjennom mange spennende hendelser og prosesser; etablering av distriktshøgskole (1977) nytt høgskolebygg og utvidelse(1994), nedleggelse av Rena Kartongfabrikk(1998), etablering av Rena leir og et regionalt skyte- og øvingsfelt(1992-2006?), Beredskapsprogrammet (1992-1997) og Omstillingsprogrammet (2000-2005). Med dette som utgangspunkt ser denne avhandlingen på befolkningen og næringsutviklingen i lys av disse hendelsene og prosessene. I tillegg kommer den opp med forslag til tiltak for å bedre denne utviklingen i fremtiden.
Metoden som er valgt for studien er grounded theory og vi har basert vår informasjon på intervju av sentrale personer på flere nivå og fra politikk, offentlig forvaltning, privat næringsliv og Forsvaret. Diverse dokumenter har også vært viktig bidragsyter til studien.
Som bakteppe for analysen er en del teori rundt regional utvikling og vekst beskrevet. Omverdsanalyse, befolkningsutvikling og bostedsmotivasjon og ledelse av innovasjon og regionale utviklinger er behandlet.
I denne studien beskrives utviklingen av de viktigste hendelsene og prosessene noenlunde kronologisk, for å gi en forståelse av hva som har foregått.
Analysen av hva som skjedde er delt inn i tre hoveddeler; tiden før beslutningen om etablering av Rena leir (opp til høsten 1992), deretter hva vi har benevnt omstillingsperioden (1992-2006) og til slutt nåtiden.
Åmot har i denne perioden fått tilført enormeressurser i omstillings og næringsutviklingssammenheng og etableringen av Forsvaret har bidratt med ca 6 milliarder til infastruktur i kommunen. Forsvaret har utn tvil betydd mye for utviklingen uten at det lar seg måle. Men den har ikke tilført den befolkningsøkningen og næringsutviklingen som var forespeilet i utredninger før etableringen. Åmot står overfor utfordringer når det gjelder gode samarbeidsformer mellom alle aktuelle aktørene; Kommunen, Høgskolen, Privat næringsliv og Forsvaret. Videre er det en stor utfordring innenfor å trekke folk som jobber i kommunen til å bosette seg der, og til slutt positiv merkevarebygging.