dc.description.abstract | Pasienter som legges inn i sykehus opplever endringer fra sitt vante sovemiljø. Disse endringene vil i seg selv kunne være søvnforstyrrende. Eldre pasienter er i større grad utsatt for søvnproblemer da de er spesielt sårbare for endringer i døgnrytme og har normale aldersforandringer med reduksjon i dyp søvn. Mange lider i tillegg av aldersrelaterte sykdommer. Eldre våkner lettere av ytre stimuli fra sykehusmiljøet, til tross for dette er det ikke automatikk i å utføre søvnkartlegging ved innleggelse i sykehus.
Etter som ivaretakelse av pasientens individuelle- og grunnleggende behov er en sykepleieroppgave, mener vi at sykepleieren har en viktig rolle i å tilrettelegge for en så god søvnopplevelse som mulig hos inneliggende pasienter. God søvn er en forutsetning for rask rekonvalesens under sykdom, så vel som å fremme kognitiv funksjon, skape overskudd og mestringsevne under et sykehusopphold.
Tilrettelegging for en god søvnopplevelse hos eldre pasienter handler om at sykepleieren via god kartlegging fanger opp de individuelle behovene pasienten har rundt søvn. Sykepleieren må sammen med pasienten velge ut realistiske tiltak som vil fremme og optimalisere en god nattesøvn og påse at tiltakene blir fulgt opp under tiden pasienten er innlagt. En god søvnopplevelse gjennom natten vil kunne gi raskere rekonvalesens og forebygge uheldige komplikasjoner som vil kunne kreve flere liggedøgn en nødvendig. | nb_NO |