dc.description.abstract | Problemstilling: Hvordan kan vi som sykepleiere møte den demente pasients ønske, når pasienten motsetter seg helsehjelp?
Hensikt: Vi ønsker å undersøke og innta ny kunnskap om hvordan vi som sykepleiere kan møte den demente pasients ønske, selv når pasienten motsetter seg helsehjelp, med fokus på forebygging av bruk av tvang.
Metode: Vi har basert litteraturstudien på forskning, pensumlitteratur og egenvalgt litteratur.
Teori: Vi har anvendt Dorothea Orem som sykepleieteoretiker, og hennes teorier om den menneskelige evnen inkludert egenomsorg. Vi har også anvendt litteratur om demens, autonomi og paternalisme, lover, kommunikasjon, sykepleierens vurdering av motstand og samtykkekompetanse og pleie og omsorg både ved bruk av tvang og uten.
Konklusjon: Vi har kommet frem til at det kan være vesentlig å starte med å etablere en tillitsfull relasjon mellom sykepleier og pasient, for å kunne forebygge bruk av tvang. Dorothea Orem og Tom Kitwoods teorier om egenomsorg og personsentrert omsorg, er svært sentralt i oppgaven vår, i forhold til hvordan vi bør se pasienter med en demenslidelse. Videre har vi oppdaget viktigheten ved at sykepleieren observerer, reflekterer, og sørger for økt kunnskap og kompetanse innen fagfeltet. Det er hensiktsmessig for å kunne møte pasientens ønske, når pasienten motsetter seg helsehjelp. | nb_NO |