Sykepleiers samtale med kreftsyke barn på sykehus
Abstract
Bakgrunn: Sykepleie til barn krever en egen tilnærmingsmåte som vi ønsker å lære mer om. Oppgaven er rettet mot barn innlagt på sykehus med en kreftdiagnose. Hvert år blir ca. 150 barn under 15 år rammet av kreft. Vi vil rette fokuset på kommunikasjon til barn på sykehuset for å bidra til trygghetsfølelse blant denne gruppen.
Problemstilling: Hvordan kan sykepleier gjennom kommunikasjon skape trygghet hos det kreftsyke barnet?
Hensikt: Oppgavens hensikt er å belyse hvordan sykepleieren kan skape gode relasjoner og trygge barnet ved hjelp av kommunikasjon.
Metode: Oppgaven er et litteraturstudie basert på litteratur, forskning og praksiserfaringer.
Resultat: Barn har et behov for å bli møtt av sykepleiere som er smilende, gode, har god profesjonell kompetanse og er til å stole på. De har også et behov for å bli møtt på deres nivå. Forskning viser at lek bidrar til god ivaretakelse under oppholdet og at barna setter pris på sykepleieren som tilbringer tid med dem. Når sykepleieren er bevisst på eget kroppsspråk, fremstår på en avslappende og interessert måte, kan det føre til at barn føler seg tryggere i situasjonen.
Konklusjon: Sykepleier må ha kunnskaper om barnets utvikling og kommunikasjonsmetoder for å samhandle med barnet på best mulig måte. For at barnet skal føle trygghet må sykepleiere være vennlig, interessert i barnet bak sykdommen, bruker tid med dem og er ærlig. Det har vist seg at ved bruk av lek kan barnet lettere forklare sine følelser omkring situasjonen.
Description
Bacheloroppgave sykepleie, 2017