Læreres praksis og elevers psykiske helse. En eksplorerende studie i ungdomsskolen
Doctoral thesis
Accepted version
Permanent lenke
http://hdl.handle.net/11250/2590069Utgivelsesdato
2018Metadata
Vis full innførselSammendrag
Den overordnede problemstillingen for denne avhandlingen er hvordan elevers psykiske helse kan støttes gjennom læreres daglige praksis med undervisning og med tilrettelegging for læring. Hensikten med avhandlingen er å tilføre kunnskap som kan bidra til praksisutvikling i skolen og fremme ungdommers psykiske helse.
Avhandlingen har et kvalitativt forskningsdesign. Fokusgrupper og individuelle intervju er benyttet for å utforske erfaringer hos elever, lærere og skoleledere i ungdomsskolen. I lys av et sosial-økologisk perspektiv utforskes tilretteleggende og begrensende prosesser og faktorer som virker inn på om læreres praksis støtter elevers psykiske helse. Avhandlingens funn drøftes i forhold til prosesser og faktorer på både individuelt nivå (elev- og lærernivå), organisasjonsnivå (skolenivå) og på samfunnsnivå.
Avhandlingens funn viser at elever erfarte både emosjonell, sosial og faglig støtte fra lærere, og at denne støtten både var rettet mot enkeltelever og gitt på klassenivå. Elevene erfarte at lærere støttet elevenes psykiske helse ved å være oppmerksomme overfor enkeltelever som personer, legge til rette for positive relasjoner mellom elever i klasserommet, være lydhøre overfor elevenes faglige behov og ved å redusere skolerelatert stress. Videre viser funnene at det var særlig ulike former for støtte rettet mot enkeltelever kombinert med tiltak på klassenivå elevene opplevde som viktig for deres psykiske helse. Dette sammenfaller i stor grad med prinsipper for tilpasset opplæring. Lærere og skoleledere erfarte støtte av elevers psykiske helse som en integrert del av læreres arbeid med undervisning og med tilrettelegging for læring. Dette medførte behov for tydeligere ansvarsfordeling mellom læreres og samarbeidspartneres ansvar for elevenes psykiske helse. Det medførte også behov for gjensidig avklaring av roller og ansvar mellom partene i tverrfaglig samarbeid om å støtte elevers psykiske helse. Det kom frem behov for å skape et fundament for tverrfaglig samarbeid der det er etablert relasjoner basert på tillit og kjennskap til hverandres kompetanse og erfaring. Videre fremkommer det behov for å samarbeide om støtte lærere kan gi gjennom sin daglige praksis, for å sikre konsistente og helhetlige tiltak for elever.