Utdanning for bærekraftig utvikling : en analyse av læreplan og tre lærebøker i Mat og helse for ungdomstrinnet
Master thesis
Permanent lenke
http://hdl.handle.net/11250/277579Utgivelsesdato
2014Metadata
Vis full innførselSamlinger
Sammendrag
Utdanning for bærekraftig utvikling skal som følge av et FN-initiativ og norske
strategidokumenter være en del av norsk skole. Til tross for dette peker tidligere
forskning på at dette i praksis ikke er tilfellet. Kapittelet om det miljøbevisste
mennesket i læreplanens generelle del har vært en del av skolens styringsdokument
siden begynnelsen av 1990-tallet, og fokuset på dette temaet er mer aktuelt i dag enn
noen gang tidligere. Likevel ser det ut til at det som læres om blant annet miljø,
bærekraft og utvikling i skolen, er lite, fragmentert og svært læreravhengig. Gjennom
spørsmålet Hvordan blir det lagt opp til utdanning for en bærekraftig utvikling i norsk
grunnskole? har undersøkelsen i denne oppgaven tatt utgangspunkt i et utvalg av
skriftlig materiell. De to strategidokumentene for utdanning for bærekraftig utvikling
som har vært en del av den norske skolen siden 2006, og kapittelet i læreplanens
generelle del om det miljøbevisste mennesket fra 1993 har vært utgangspunkt for
undersøkelsen. Analysene har sett på hvordan disse to bidragene fremmes og blir
ivaretatt i læreplanen og tre lærebøker i Mat og helse for ungdomstrinnet.
Det teoretiske grunnlaget i denne oppgaven består av et utvalg tradisjonell
utviklingsteori, en betydning av en utdanning for og om en bærekraftig utvikling,
transformativ læring som læringsmodell og perspektiver på læreplanens og lærebokas
rolle i det norske grunnskolesystemet. Aktuell debatt er også tatt med for å illustrere
at dette temaet ikke bare har en tradisjonell, men også en samtidig forankring. Med
utgangspunkt i analyser av læreplanen og tre lærebøker i Mat og helse for
ungdomstrinnet ønsker jeg å bidra til en økt forståelse for hvordan det legges til rette
for å arbeide med denne tematikken i norsk grunnskole.
Mat og helse har en målsetting om å være et praktisk fag som legger opp til at elevene
i sitt arbeid med faget skal få forståelse og innsikt i å velge varer i henhold til
bærekraftige kriterier. I læreplanen for Mat og helse blir det også lagt opp til at
elevene skal jobbe med flere av temaene som blir fremhevet i strategidokumentene.
Ut fra disse målsettingene kan mye tyde på at visjonen om utdanning for en
bærekraftig utvikling blir fremmet i læreplanen for Mat og helse. Dette kommer også
til uttrykk ved at læreplanen for Mat og helse ivaretar flere av de samme
perspektivene som fremheves i den generelle delen av læreplanens kapittel Det
miljøbevisste mennesket.
VI
Selv om det gjennom denne oppgaven kan se ut til at det blir lagt opp til en utdanning
for en bærekraftig utvikling i norsk grunnskole, er det tydelig at det mangler en
presisering av hva dette innebærer. Dette kommer til uttrykk i den varierende måten
de tre bøkene formidler denne tematikken på. Forskjellen kommer spesielt tydelig til
uttrykk i graden av oppfordring og råd om hvilke valg man som forbruker kan ta for å
bidra til en bærekraftig utvikling.
Begrepet bærekraftig utvikling kan bli forstått på ulike måter og det er ingen
universell enighet om hvordan utviklingen kan dreie i en mer bærekraftig retning. Når
man ser det mangfoldet av oppfatninger som eksisterer om dette begrepet, er det ikke
så rart at ulike lærebokforfattere formidler denne tematikken på så ulike måter som
det fremkommer i denne undersøkelsen. Dersom utdanning for en bærekraftig
utvikling likevel skal være en målsetting i norsk grunnskole kan funnene i denne
undersøkelsen tyde på at læreplanen behøver en tydeligere presisering.