Håp ved livets slutt
Abstract
Tittel: Håp ved livets slutt/Hope at the end of life
Avdeling: Høgskolen i Hedmark
Utdanning: Bachelor i sykepleie
Kandidatnummer: 35 og 50
Veileder: Liv Ødbehr
Antall ord:
Nøkkelord: Kreft, palliativ fase, håp, tillit, trygghet, tid, tilstedeværelse, mellommenneskelige forhold i sykepleie
Kort beskrivelse av bacheloroppgaven
Hensikt og problemstilling: Vi har i oppgaven tatt sikte på å utforske hvilke betydning håp har for pasienter med uhelbredelig kreft, og hvordan sykepleiere kan bidra til at pasienten erfarer håp i livets sluttfase. Vi svarer på følgende problemstilling: Hva betyr håp i livets sluttfase, og hvordan kan vi som sykepleiere fremme opplevelsen av håp for mennesker med uhelbredelig kreft?
Introduksjon: Vi har tatt for oss kreftsykdom, palliasjon, begrepet håp samt de fire t-ene: tid, tillit, trygghet og tilstedeværelse. Videre har vi sett på krisereaksjoner som kan oppstå som følge av uhelbredelig kreft. Vi har drøftet hvordan håpet kan bidra til å finne mening, og om det kan gi symptomlindring. Vi har tatt for oss sykepleier-pasient-relasjonen, og ulike aspekter ved denne. Vi har drøftet de fire t-ene og satt dem i sammenheng med Travelbees teorier hva gjelder menneske-til-menneske forholdet.
Metode: Litteraturstudie. Vi har tatt utgangspunkt i pensumlitteratur, annen relevant litteratur og forskning i tillegg til egne erfaringer fra praksis.
Resultat: Håp er viktig for pasienter med uhelbredelig sykdom. Sykepleieren kan gjennom å skape en trygg og tillitsfull relasjon bidra til at pasienten bevarer håpet når livet går mot slutten.
Konklusjon: Uhelbredelig syke pasienter finner håp i relasjoner, i gode øyeblikk eller en smertefri død. Sykepleieren kan fremme opplevelsen av håp gjennom å bygge opp tillit og trygghet. Tid og tilstedeværelse er en forutsetning for tillit og trygghet.
Description
Bacheloroppgave sykepleie, 2013