Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorGunnarsen, Stian S.
dc.date.accessioned2016-06-28T10:38:07Z
dc.date.available2016-06-28T10:38:07Z
dc.date.issued2016
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/2394368
dc.description.abstractLandbruket er i stadig utvikling, med teknologiske nyvinninger som skal gjøre drifta mer rasjonell og effektiv. I Norge er i overkant av 4,7 millioner dekar av landets jordbruksarealer brukt til dyrking av eng. Ved fornying og vedlikehold av enga kan direktesåing være et alternativ til tradisjonelt gjenlegg. Med utgangspunkt i direktesåingsmetoden der grasfrøene blir felt ned i et skår, er det foretatt en test av forskjellige typer kniver, montert på en forsøksrigg. Problemstillingen har vært å finne ut om knivenes skjærvinkel og tykkelse, samt vekten de blir belastet med, har effekt på utforming av skåret og frøets mulighet for jordkontakt. Knivene som er testet har skjærvinkel på 25°, 60° og 90°, alle i 2 og 3 mm tykkelse, og er belastet med vekter på 21,5 kg, 41,5 kg og 61,5 kg. Skårenes dybde og bredde er målt systematisk, samt at forhold som frøets mulighet for jordkontakt og utseende er vurdert. Innsamlet forsøksdata er behandlet i Microsoft Excel og analyseprogrammet R, for å fremskaffe forståelige resultater. Forsøkets mest interessante resultat er at knivens skjærvinkel har en signifikant effekt på om det blir laget et skår eller ikke. For knivene med 60° og 90° skjærvinkel (begge tykkelser) var den gjennomsnittlige sannsynligheten for at det ble laget skår på under 50%. Dette var i liten grad et problem ved bruk av kniv med 25° skjærvinkel, da det var en gjennomsnittlig sannsynlighet på 91% for at det ble laget skår. Konklusjonen har i stor grad blitt trukket på bakgrunn av disse resultatene. Kniv med 60° og 90° skjærvinkel, i både 2 og 3 mm tykkelse, anses for å være for dårlig utformet til å lage skår som gir frøet god jordkontakt. For kniv med 25° skjærvinkel var resultatene mer positive, der den både i 2 og 3 mm utførelse, jevnt over laget gode skår som i størst grad tilfredsstiller frøets behov for jordkontakt. Under de rådende forhold som knivene er testet i, var det to kombinasjoner av knivtype og vektbelastning som skilte seg ut som best:  25° skjærvinkel, 2 mm tykkelse, 41,5 kg vektbelastning  25° skjærvinkel, 3 mm tykkelse 61,5 kg vektbelastning For å finne ut om det er kombinasjoner som fungerer mer optimalt, må det gjennomføres tester av andre typer kniver, gjerne der en tester dem på forskjellige typer plantedekke og jordarter.nb_NO
dc.description.abstractAgriculture is constantly evolving with technological innovations that makes farming more rational and efficient. Just above 1,16 million acres of the total agriculture land in Norway, are used to grow meadow. When meadow renewal and maintenance is necessary, direct seeding might be an alternative to traditional tillage. With basis in a direct seeder that cuts a seed furrow, different types of knives have been tested, by fitting them on a test rig. The aim of this study has been to find out how the knives shear angle, thickness and the weight load on them affects the design of the seed furrow, and if the seed-soil contact is satisfactory. Knives with 25°, 60° and 90° shear angle, all three with both 2 and 3 mm thickness, have been tested with 21,5 kg, 41,5 kg and 61,5 kg amount of weight load. The seed furrow’s depth and width has been measured, in addition to evaluation of the seed-soil contact and seed furrow appearance. The experiment data has been processed in Microsoft Excel and analyzed in a software program called R. The main result of the experiment shows that the shear angle has a significant effect on whether the knives made a seed furrow or not. Knives with 60° and 90° shear angle (both thicknesses), had under 50% average probability of making a seed furrow. The knives with 25° shear angle, showed a better result, with 91 % average probability of making a seed furrow. The conclusion is largely based on these results. Knives with 60° and 90° shear angle, both 2 and 3 mm thickness, are too poorly designed to make seed furrows with satisfactory seed-soil conditions. Knives with 25° shear angle, both 2 and 3 mm thickness, consistently designs good seed furrows, and good seed-soil contact can be achieved. That being said, there were two combinations of knife types and weight loads that performed better than the others:  25° shear angle, 2 mm thickness, 41,5 kg weight load  25° shear angle, 3 mm thickness, 61,5 kg weight load To find out if there are other combinations that will perform better, other types of knives have to be tested, perhaps with several types of plant covers and soil types.nb_NO
dc.language.isonobnb_NO
dc.titleDirektesåing i eng : Faktorer ved såmaskinens kniver som påvirker såskårets utformingnb_NO
dc.title.alternativeDirect seeding in meadow : Factors by the seed drill coulter that affects the seed furrow designnb_NO
dc.typeBachelor thesisnb_NO
dc.subject.nsiVDP::Agriculture and fishery disciplines: 900::Agriculture disciplines: 910nb_NO


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel