Ernæring - mer enn bare mat og drikke
Abstract
Bakgrunn: Underernæring er det største og vanligste problemet innenfor ernæringsproblemer hos eldre og kan føre til alvorlige konsekvenser for allmenntilstand og livskvalitet. Hjemmeboende eldre med kognitiv svikt er særlig utsatt for å utvikle underernæring.
Hensikt: Hensikten med denne oppgaven er å oppnå kunnskaper om hvordan sykepleiere kan forebygge underernæring hos hjemmeboende pasienter med en mild grad av demenslidelse.
Metode: Oppgaven er basert på en litteraturstudie, hvor relevant pensumlitteratur, nyere forskning og egne erfaringer sammen med Dorothea Orems sykepleierteori blir benyttet for å besvare problemstillingen.
Resultat: Etter hvert som mennesket blir eldre vil sjansen for å utvikle demens øke og det vil bli et større behov for tilrettelegging i hverdagen. Resultatet viser at pasientgrupper som er i særlig risiko for å bli underernærte er blant annet eldre og personer med demenslidelse. Forskning viser at dette blant annet kan skylles hukommelsessvikt hos pasienten, mangel på samarbeid, kunnskap og kompetanse hos helsepersonell.
Konklusjon: Sykepleiere står overfor mange utfordringer når det gjelder å forebygge underernæring. Det kan være vanskelig å skille mellom hva som er naturlige aldringsprosesser eller fare for underernæring hos eldre med mild grad av demenslidelse, noe sykepleieren må være bevisst på. For å forebygge underernæring må sykepleieren på et tidlig stadium kartlegge ernæringsstatus og bidra til et godt samarbeid med pårørende for tilrettelegging av måltider.
Description
Bacheloroppgave sykepleie, 2016