Trygge foreldre - trygge barn?
Abstract
Tittelen på dette litteraturstudiet er «Trygge foreldre - trygge barn?». Hensikten med denne oppgaven er å finne ut hva forskning og litteratur sier om sammenhenger mellom følelsesmessig mestring hos foreldrene og barnas opplevelse av trygghet i forbindelse med dagkirurgiske inngrep. Jeg vil se på sykepleierens rolle for å bidra til mestringsstrategier hos foreldrene som kan redusere deres engstelse, og da særlig i forbindelse med induksjon av anestesi. Problemstillingen er: «Hvordan kan sykepleieren bidra til følelsesmessig mestring hos foreldrene for best å ivareta det dagkirurgiske barnet postoperativt?»
I Norge har barn lovfestet rett til å ha med seg en omsorgsperson under sykehusopphold (Pasient- og brukerretighetsloven, 2014). Helsepersonell plikter å legge til rette for dette, også under induksjon av anestesi (Helsepersonelloven, 2014). Sykepleierens undervisende funksjon og omsorgsbaserte yrkesutøvelse belyses gjennom teori for å synliggjøre sykepleierens ansvar for å ivareta emosjonelle behov hos både barn og foreldre. Dette drøftes i lys av Kari Martinsens omsorgsteori, og funn i forskning.
Jeg konkluderer med at barn opplever økt grad av trygghet når sykepleieren ivaretar også foreldrenes behov for informasjon og opplevelse av mestring, men at en viss grad av engstelse vil være naturlig og forventet. I tillegg konkluderer jeg med at økt fokus på samarbeid mellom de ulike avdelingene og bruk av hjelpemidler som informasjonspakker til foreldrene kan bidra til en bedre opplevelse av dagkirurgiske inngrep for både barn og foreldre.
Description
Bacheloroppgave sykepleie, 2016