Karrierevalg i Ryfylke : En kvalitativ studie av stedets og det lokale arbeidsmarkedets betydning for unge ryfylkingers utdannings- og yrkesvalg
Abstract
Denne studien utforsker hvilken betydning stedet og det lokale arbeidsmarkedet har hatt for unge ryfylkingers utdannings- og yrkesvalg.
Bakgrunnen for å se på dette temaet er relatert til arbeidet med MOR-prosjektet, et kompetansehevings- og samarbeidsprosjekt mellom de to videregående skolene og kommunene i Ryfylke, der karriereveiledning er et sentralt fokusområde. Ryfylke har som flere andre distriktsområder utfordringer knyttet til demografiutvikling og fraflytting. Hvilken rolle stedet og de lokale og regionale mulighetene spiller for dem som skal velge en karrierevei er viktig kunnskap for kommunene – og for dem som arbeider med karriereveiledning.
Studien har en kvalitativ tilnærming og dataene er hentet inn gjennom individuelle semistrukturerte intervjuer med ti unge voksne som er ferdige med en første utdanning og bosatt i Ryfylke.
Resultatene viser at beslutningen om å bosette seg i hjemkommunen har påvirket utdannings- og yrkesvalget til halvparten av informantene, som har vært opptatt av å ta en utdanning som kan gi jobb i hjemkommunen. Alle informantene mente at de hadde hatt et dårlig og til dels fraværende tilbud om karriereveiledning i løpet av skolegangen. Dette har ført til svak individuell oppfølging og lite kunnskap om det lokale arbeidslivet da informantene skulle velge utdanning første gang. Det er foreldre og andre nære slektninger som har hatt størst betydning som påvirkningskilde knyttet til utdanningsvalg.